Visus kautiņā iesaistītos "Rīgas satiksmes" kotrolierus no darba neplāno atbrīvot

Pretēji Rīgas mēra Nila Ušakova (SC) un "Rīgas satiksmes" vadītāja Leona Bemhena paziņojumam, ka visiem kautiņā maija vidū uz Čaka ielas iesaistītajiem "Rīgas satiksmes" kontrolieriem būs jāpamet darbs, neviens šos cilvēkus no darba atbrīvot neplānojot, - informē laikraksts "Telegraf".

Kā skaidrojis "Rīgas satiksmes" preses sekretārs Viktors Zaķis, pret tiem, kas vienkārši stāvēja blakus, neesot nekādu pretenziju. Neesot fiksēts, ka viņi būtu lietojuši fizisku spēku, tāpēc visi tās kontrolieru brigādes darbinieki, izņemot divus, kuri pašlaik atrodas uz "slimības lapas", turpina darbu.

Zaķis piebilst, ka brigāde esot izkomplektēta, lai šie kontrolieri vairs nevarētu strādāt kopā.

Zaķis iebilst, ka Rīgas mērs runājis tikai par divu konkrēto darbinieku atlaišanu, savukārt "Telegraf" rīcībā esošais ieraksts diktofonā liecina, ka Ušakovs preses konferencē uzsvēris, ka visiem šīs brigādes kontrolieriem no darba "Rīgas satiksmē" nāksies aiziet.

Pašlaik vēl turpinās dienesta izmeklēšana, Rīgas domes preses sekretāre Anna Kononova no komentāriem tikmēr atturas.

Kā uzsver Zaķis, dienesta pārbaude ir ieilgusi, jo nav iespējams saņemt divu uz "slimības lapas" esošo kontrolieru paskaidrojumus. Tieši šie cilvēki bija lietojuši fizisku spēku un ir cietuši, gūstot traumas.

Kā ziņots, kārtējo reizi tika nofilmēts, kā "Rīgas satiksmes" kontrolieri iekausta cilvēkus. "LETA video" rīcībā nonācis video, kurā redzams, kā kontrolieri spārda ar kājām kādu jaunieti. Sitiens ar dūri ticis arī sievietei, kura mēģinājusi jaunieti aizstāvēt. Video autors ir "Radio SWH" žurnālists Juris Millers, kurš nejauši kļuvis par šo notikumu aculiecinieku.

Policija aizturējusi 1983.gadā dzimušu vīrieti. Incidenta laikā "Rīgas satiksmes" kontrolieriem nodarīti miesas bojājumi, par ko tiks veikta ekspertīze.

Rīgas mērs norādīja, ka par 14.maijā notikušo incidentu policijā sākts kriminālprocess, turklāt "Rīgas satiksmē" notiek dienesta izmeklēšana pret pieciem kontrolieriem, kuru plānots pabeigt 29.maijā.

Ziņots arī, ka turpmāk, pieņemot darbā jaunus kontrolierus, "Rīgas satiksme" tiem veiks psiholoģisko anketēšanu, - tā Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas deputātiem stāstīja "Rīgas satiksmes" valdes priekšsēdētājs Leons Bemhens.

Bemhens norādīja, ka plānots izmantot profesionāļu izveidotas anketas, lai vislabāk varētu pārbaudīt darbinieku psiholoģisko noturību.

Gan jaunajiem, gan esošajiem kontrolieriem plānots veikt divu dienu apmācības konfliktsituāciju risināšanā. Tāpat plānots ieviest arī darba vērtēšanu ar soda punktiem, līdzīgi kā autovadītājiem. Sakrājot pārāk daudz šos soda punktus, kontrolieriem vajadzēs iziet pāratestāciju vai pamest darbu.

Bemhens minēja, ka kontrolieriem pirms došanās darbā tiks veiktas arī alkohola pārbaudes, līdzīgi kā tas tiek darīts transportlīdzekļu vadītājiem.

"Rīgas satiksmes" valdes priekšsēdētājs uzsvēra, ka kontroles darbu ievērojami uzlabos plānotā pašvaldības policistu piesaistīšana visās pārbaudēs. "Kā rāda pieredze, reidu kontroles ar policiju bija visefektīvākās. Šī ir lieta, kas var reāli novērst jebkuru konfliktu uz vietas, nemaz neļaujot tam izcelties," norādīja Bemhens.

"Rīgas satiksmē" patlaban strādā 185 kontrolieri, kuru uzturēšana izmaksā 800 000 līdz 900 000 latu gadā. Aptuveni 30% algas veido iekasētās soda naudas.

Bemhens norādīja, ka kontrolieri pārbaudot tikai aptuveni 2% no kopējā darba apjoma un kontrolēšana kā tāda finansiāli neatmaksājoties.

Svarīgākais