Rīgas strūklakas ieslēgs tikai nākammēnes

Līdz šim galvaspilsētas strūklakas ieslēdza maija sākumā, taču šogad samazināto līdzekļu dēļ tās darbu sāks vien 1. jūnijā un iedzīvotājus priecēs tikai trīs mēnešus – līdz 1. septembrim. Pašvaldības aģentūras Rīgas dārzi un parki direktors Agnis Kalnkaziņš norāda, ka Rīgā strādās visas pašvaldības īpašumā esošās strūklakas.

"Visiem ir samazināts budžets. Salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem Rīgas dārziem un parkiem šogad atvēlētie līdzekļi ir uz pusi mazāki, taču veicamo darbu apjoms un apkalpojamo strūklaku skaits nesamazinās. Tieši tāpēc bijām spiesti pārskatīt daudzus plānus, tostarp strūklaku darbības laiku," Neatkarīgajai skaidro A. Kalnkaziņš.

Viņš uzsver, ka Rīgas dārzi un parki apsaimnieko aptuveni 260 hektāru galvaspilsētas teritorijas – vairākas strūklakas, sabiedriskās tualetes un bērnu rotaļu laukumus –, tāpēc samazināta budžeta ietvaros būtiski nākas pārskatīt līdzekļu izlietojumu. Kopumā strūklaku darbības nodrošināšanai šogad Rīgā paredzēti 17 000 latu.

Sabiedrisko apstādījumu apsaimniekošanai 257 hektāru platībā šogad plānots izlietot 769 430 latu, savukārt deviņu sabiedrisko tualešu ekspluatācijai – 15 138 latus.

Rīgā iepriekšējos gados darbojušās divas peldošās strūklakas – pie Nacionālās operas un Bastejkalna. Viena no tām gan pērn taupības dēļ bija slēgta.

Rīgā darba kārtībā ir strūklakas Vērmanes dārzā, Viesturdārzā, Kronvalda parkā pie Kongresu nama, Esplanādē, pie Latvijas Nacionālās operas, Ziedoņdārzā un Kronvalda parkā pie Brīvostas pārvaldes. No 1. jūnija līdz 1. septembrim darbosies arī Bastejkalna kaskādes strūklaka, kas atjaunota 2008. gadā.

Ieskaitot kanālmalas laistīšanas sistēmu, Rīgas dārzu un parku pārziņā ir 11 strūklaku.