Rīgas ZOO. Pēc "Āfrikas savannas" gaidām ziloņu māju

GANDRĪZ SAVVAĻA. Līdz šim krāšņākās Rīgas zoodārza ekspozīcijas Āfrikas savanna izmaksas ir 2,88 miljoni eiro. To plānots nodot ekspluatācijā šā gada otrajā pusē – līdz valsts simtgadei © Vizualizācija

Rīgas zoodārzā jau šogad varēs apmeklēt Āfrikas savannu – jaunu un zoodārzam neparastu ekspozīciju, kurā kopā sadzīvos žirafes, zebras, antilopes, pērtiķi, putni un mazie grauzēji – mangusti, surikati. «Liels pārbaudījums būs saradināt visus kopā dzīvošanai,» atzina Rīgas Nacionālā zooloģiskā dārza valdes loceklis Edgars Vītols.

Pašlaik Rīgas Zooloģiskajā dārzā norit ekspozīcijas Āfrikas savanna būvniecība. To plānots pabeigt līdz valsts simtgadei, bet, iespējams, ekspozīcija būs gatava jau vasaras beigās. Darbu temps ir atkarīgs no laikapstākļiem, jo būvdarbi notiek zem klajas debess. Pašlaik būvnieki esot apsteiguši grafikus. Pērtiķu mītnei jau izbūvēti pamati un tiek mūrēts pirmais stāvs, putnu mītnei ir gatavi pamati, notiek koka konstrukciju montāža un jumta konstrukcijas izbūve, bet zebru un surikatu mītnei izveidoti pamati un tiek montētas metāla konstrukcijas. Vienlaikus tiek izveidota infrastruktūra.

F64

Ķīšezera krastā dzīvniekiem un putniem tiks radīta iespējami dabiska vide 1,7 hektāru platībā, apmeklētāji tos varēs vērot no dažādiem skatpunktiem. Tieši tāpēc, ka jāizveido interesanta vide, labiekārtošanas darbi solās būt īpaši neierasti. Ekspozīcijā vienlaikus varēs uzturēties 400-500 apmeklētāju. Pērtiķus ja ne gluži varēs aptaustīt, tad ļoti tuvu vērot gan. Klātbūtnes efekts tiks panākts, brutāli nenorobežojot dzīvniekus un cilvēkus - tas būvniekiem ir viens no lielākajiem pārbaudījumiem. Dzīvniekus un cilvēkus vietām šķirs ūdens, tāpēc tie cits citu netraucēs un neapdraudēs. Pat pērtiķi nevarēšot pārvarēt vairākus metrus plato ūdens klaju.

Šī būs jaukta ekspozīcija, taču katrai dzīvnieku sugai būs arī savs, privāts miteklis. Piemēram, žirafes ar zebrām uzturēsies kopā, bet zebrām šajā komunālajā mājoklī būs sava istabiņa jeb laukums, kur žirafes savu garo kaklu un mēli iebāzt nevarēs. Paredzēts, ka ceļojums pa savannu jaunajā ekspozīcijā sāksies pie Āfrikas zirgiem - zebrām. Tām kaimiņos dzīvos Āfrikas degunragputni, Rotšilda žirafes, bet pērtiķu salā apmeklētājus pētīs (un pretēji) huzārpērtiķi un varbūt vēl kādi citi primāti.

Projekts tika sākts 2007. gadā, un ir uzbūvēta žirafu māja, bet tikai 2015. gadā tika izstrādāts Āfrikas savannas būvprojekts. E. Vītols sacīja Neatkarīgajai, ka vēlāk plānots labiekārtot Ķīšezera krastmalu, izveidojot promenādi, kas apmeklētājiem ļaus izstaigāt zoodārzu un Ķīšezera krastmalu, pēc tam doties uz Mežaparku pa citu izeju, nevis līdz šim izmantotajām.

Ar laiku Rīga tiks arī pie ziloņiem. Lai tā notiku, Rīgas zoodārzam ir jāapliecina, ka tas ir gatavs ziloņu grupas uzņemšanai. Tieši tā - ziloņu grupas, un tajā būs viens ziloņu puisis un vairākas ziloņu dāmas. Rīgas zoodārzs ir iestājies Eiropas Zoodārzu un akvāriju asociācijā un ar kolēģiem apmainās ar dzīvniekiem. Piemēram, mūsu zoodārzā mīt lielākā savvaļā izmirusī mainīgās partulas populācija, šie gliemezīši no Rīgas jau aizceļojuši uz Londonu un Franču Polinēzijas salām. Tādējādi atdevām atpakaļ dabai sugu, kas savvaļā ir izmirusi, saka zoodārza Izglītības un informācijas nodaļas vadītāja Laura Līdaka.



Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.