VID Centrāltirgū konfiscē 1,12 tonnas augļu un dārzeņu

Valsts ieņēmumu dienests (VID) pārbaužu laikā Rīgas Centrāltirgū konfiscējis 1,2 tonnas augļu un dārzeņu. Konfiscēti 897 kilogrami augļu, 210,8 kilogrami dārzeņu un 20,8 kilogrami zaļumu, tostarp apelsīni, melones, bumbieri, ananasi, tomāti, paprika, kivi, vīnogas un mandarīni, kas nodoti Valsts sociālās aprūpes centram "Rīga".

VID pārbaudes Rīgas Centrāltirgū veica 20.maijā kopā ar Pārtikas un veterināro dienestu.

VID darbinieki pārbaudīja 13 tirdzniecības vietas, kurās konstatēja dažādus pārkāpumus saistībā ar tirdzniecības noteikumu neievērošanu.

Pārbaužu laikā inspektori veica kontrolpirkumus un pārbaudīja preču izcelsmi apliecinošus dokumentus, preču pavaddokumentu žurnālu, tirdzniecības vietā esošā elektroniskā kases aparāta lietošanas noteikumu ievērošanu, kā arī to, vai ar tirdzniecības vietā nodarbinātajām personām ir noslēgtas darba tiesiskās attiecības un ir iesniegtas ziņas VID ne vēlāk kā vienu dienu pirms persona uzsāk darbu.

Deviņās tirdzniecības vietās VID inspektori konstatēja, ka tiek tirgoti augļi un dārzeņi bez izcelsmi apliecinošiem dokumentiem.

Uzzinot, ka pircējs ir VID inspektors, visos deviņos gadījumos pārdevēji atstāja tirdzniecības vietu un neatgriezās, neuzrādot dokumentus, kas ir nepieciešami, lai veiktu tirdzniecību tirgus teritorijā. Līdz ar to preces tika atzītas par bezsaimnieka mantu un pieņemti lēmumi administratīvā pārkāpuma lietā par augļu un dārzeņu konfiskāciju.

Savukārt četrās tirdzniecības vietās VID inspektori konstatēja, ka netiek ievērota elektroniskā kases aparāta lietošanas kārtība. Trijos gadījumos konstatēts, ka maksa par kontrolpirkumu netiek reģistrēta kases aparātā, bet vienā konstatēti maznozīmīgi pārkāpumi.

Par konstatētajiem pārkāpumiem ir uzsāktas lietvedības administratīvo pārkāpumu lietās un tiks piemēroti sodi saskaņā ar Administratīvo pārkāpumu kodeksu.

VID norāda, ka tas regulāri veic šādas pārbaudes tirgos.

Šā gada četros mēnešos kopumā tirgos visā Latvijā jau ir veiktas 303 tematiskās pārbaudes, no kurām 241 tematiskajā pārbaudē jeb 80% konstatēti dažādi ar tirdzniecības noteikumu un darba tiesisko attiecību neievērošanu saistīti pārkāpumi.

Arī turpmāk VID pastiprināti kontrolēs Latvijas tirgus, lai novērstu likumpārkāpumus, īpaši no ārvalstīm ievestu produktu tirdzniecībā, sola Ieņēmumu dienestā.

Svarīgākais