Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Vandaļu sapostīto pieminekli atjaunos

SAKĀRTOS. Dzejnieka Erika Ādamsona piemineklis veidots no smilšakmens, tāpēc zagļi no tā viegli izlauzuši metāla burtus. Vizuāli piemineklis nešķiet stipri sabojāts, taču smilšakmenim nepieciešama rūpīga atjaunošana. Turpmāk uz tā atradīsies granīta burti © F64

Dzejnieka Erika Ādamsona kapa pieminekļa apzadzējiem gailis pakaļ nedzied – kā nesuši, tā aiznesuši krāsainā metāla uzrakstu. Un neviens uzpirkšanas kantoris arī nav bijis tik godīgs, lai zagto mantu atdotu vai nu kapu kantorī, vai Latvijas Rakstnieku savienībā (LRS).

LRS kopj dzejnieku Erika Ādamsona un Mirdzas Ķempes kapavietas. Arī pieminekļa atjaunošana ir LRS ziņā. Teorētiski skāde nav liela, bet rakstnieku organizācija naudā nepeldas. Zādzība konstatēta pagājušā gada oktobrī. LRS izpilddirektors Jānis Jurkāns devās apkopt dzejnieku atdusas vietu Raiņa kapos un konstatēja, ka Ādamsona piemineklis ir apzagts - no smilšakmens izlauzts metāla uzraksts un mēģināts nolauzt arī pie akmens piestiprināto portretu. Tas, par laimi, nav no krāsainā metāla. Vai nu zagļus kāds iztraucēja, vai arī tie apjēdza, ka nav vērts bojāt pieminekli, jo peļņas nekādas. LRS priekšsēdētājs Arno Jundze sacīja, ka zagļu ieguvums, visticamāk, ir pāris eiro, bet apgānītās kapavietas sakārtošanai vajadzēs vairākus simtus eiro. Turklāt garnadži ir sabojājuši arī kapavietas plāksnes.

LRS vērsās Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamentā ar lūgumu piešķirt daļu līdzekļu dzejnieka kapa pieminekļa atjaunošanai. «Diemžēl krāsainā metāla kārotāji ir pamatīgi apskādējuši pieminekli, kas darināts no trausla smilšakmens, pilnībā noraujot metālā veidoto tekstu pieminekļa apakšdaļā un daļēji izlaužot metāla cilni tā augšdaļā. Demolēšanas procesā trauslajā smilšakmens veidojumā palikušas acīmredzamas laužņa pēdas, kas prasa rūpīgu atjaunošanas darbu. Nepieciešams izvēlēties arī «garnadžiem neinteresantu» materiālu, lai vandalisms neatkārtotos,» ierosina A. Jundze iesniegumā Rīgas pašvaldībai. Izlemts, ka Ādamsona piemineklim turpmāk būs granīta burti, bet cilnis tiks nostiprināts, lai atkal kādam zaglim neienāktu prātā palaist nagus.

LRS dzejnieka pieminekļa sakārtošanā iepriekš jau ieguldījusi 221 eiro un tā atjaunošanai plāno ieguldīt vēl gandrīz tikpat lielu naudu, atlikušo summu lūdzot līdzfinansēt Rīgas domei. Kopējās pieminekļa atjaunošanas izmaksas ir apmēram 450 eiro. Pašvaldībā šo jautājumu sākts izskatīt.