Austrumu slimnīcā pacientu viesnīcu plāno izveidot jau līdz gada beigām

Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca apsver iespēju jau līdz gada beigām izveidot viesnīcu tiem pacientiem ar onkoloģiskām saslimšanām, kuri ķīmijterapiju un staru terapiju saņem ambulatori, informēja Austrumu slimnīcas preses sekretāre Inguna Potetinova.

Potetinova skaidro, ka slimnīca plāno izveidot tādu viesnīcas modeli, kas būtu pieņemams gan izskata, gan izmaksu ziņā. Ņemot vērā, ka Latvijas Onkoloģijas centrā, kas ir Austrumu slimnīcas sastāvā, ārstējas lielākā daļa Latvijas onkoloģisko pacientu, tostarp no reģioniem, tiek meklēta vieta, kas būtu iespējami tuvāk ambulatorās ārstēšanās vietai.

Visticamāk, tā būs slimnīcas teritorijā, un kā viens no variantiem tiek izvērtēta iespēja pielāgot kādas slimnīcas telpas viesnīcas vajadzībām.

Slimnīcas pārstāve arī uzsvēra, ka pacientu viesnīca piedāvās tikai viesnīcas pakalpojumus un tā nekādā gadījumā nebūs alternatīva slimnīcai. Līdz ar to plānots, ka viesnīcā uzturēsies tie pacienti, kuriem hospitalizācija veselības stāvokļa dēļ nebūs nepieciešama, tomēr kuriem būs grūtības veikt vairākas reizes pārbraucienus no mājām uz slimnīcu.

Slimnīcā cer, ka tādā veidā tiks atvieglots ķīmijterapiju saņemošo pacientu stāvoklis, jo valsts pilnībā neapmaksā ķīmijterapiju kā stacionāro ārstēšanos.

Tāpat Austrumu slimnīcā uzsver, ka no 1.septembra slimnīcā ir izveidots un darbu sācis ķīmijterapijas dienas stacionārs, kas strādā no plkst.8 līdz 16, un cena par uzturēšanos tajā ir pieci lati dienā. Lēmumu par to, vai pacienta veselības stāvoklis ir atbilstošs, lai terapiju saņemtu ambulatori vai stacionāri, pieņem konsīlijs, skaidro Potetinova.

Jau ziņots, ka saskaņā ar grozījumiem noteikumos par veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtību ir noteikts, ka ārstniecības iestādei, kura veic onkoloģisko vai onkohematoloģisko slimību ķīmijterapiju vai staru terapiju, ir pienākums ne mazāk kā 80% šo manipulāciju veikt ambulatori.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.

Svarīgākais