Uz Centrāltirgu, produktus svētkiem nolūkot

© Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Vislabākais vēlējums: lai par jauku svētku ieskaņu kļūst iecerēšana un gatavošanās tiem, lai izdodas iztikt bez stresa, ģimenes pulcēšanos rīkojot, dāvanas gādājot un, protams, svētku mielastu rūpējot.

Daudzi rīdzinieki pēc produktiem gada nogales maltītēm ierasti dodas uz Rīgas Centrāltirgu, jo zina, ka tur atradīs daudz labu lietu vienuviet, turklāt, bagātīgo piedāvājumu uzlūkojot, varbūt ienāks prātā kāda svaiga ideja, kā dažādot Ziemassvētku ēdienus, lai būtu gan mīļa tradīcija ievērota, gan kāds pārsteigums sagādāts.

Noskatīt Centrāltirgū svētkiem vajadzīgos produktus var jau tagad: novērtēt piedāvājumu, saplānot, kas jāsagādā, aprēķināt vajadzīgo daudzumu, kaut ko tūlīt nopirkt, kaut ko pagaidām tikai nolūkot, vēl kādu produktu iegādāties nelielā daudzumā, lai to nogaršotu vai izmēģinātu jaunu recepti.

*

DABAS DOTAS KONFEKTES - žāvēti augļi. Lietošanas iespējas plašas: ēst vienkārši tāpat, likt kompotā, ziemīgā tējā vai karstvīnā, cept kēksus, pudiņus un augļu maizes, pievienot gaļas un dārzeņu ēdieniem, sacepumiem, sautējumiem. Žāvējot uzturvielas lielākoties saglabājas un to koncentrācija paaugstinās. Salīdzinot ar saldumiem, kuri satur daudz rafinēto ogļhidrātu un kuros gandrīz nav vitamīnu un citu vērtīgu uzturvielu, žāvēti augļi ir veselīgāka izvēle

SKĀBĒTIE KĀPOSTI. Svētku galdā jāceļ gardi sasautēti, bet vēlāk, līdz pavasarim regulāri jālieto tāpat, lai uzņemtu C vitamīnu, labās baktērijas un noderīgus fermentus. Tie palīdz gremošanas sistēmai sašķelt olbaltumvielas, kas līdz ar to tiek izmantotas pilnvērtīgāk, labums no tā ir muskuļiem un locītavām, sirdij un asinsvadiem. Visi šie efekti iegūstami par demokrātisku cenu, neuzkraujot organismam pārāk lielu kaloriju slodzi, turklāt ir pagatavojami ļoti daudzos veidos. Pašlaik interese par skābētiem kāpostiem aug arī tādās zemēs, kur tie nav tradicionāli

ZIVIS. Tām jābūt Ziemassvētku galdā, lai nākamajā gadā netrūktu naudas, apgalvo populārs ticējums. Der zināt svaigas zivs pazīmes: žaunas ir sarkanas, nevis blāvi sārtas vai pelēkas; acis (arī saldētai zivij) dzidras un spožas, nav iekritušas; zvīņas gludas, tīras, piegulošas; vēders nav uzpūsts; zivs grimst, ielikta ūdenī; to var klāt gļotas, bet tās ir bez skābas vai citādi nepatīkamas smakas; ribu asakas nav viegli atdalāmas no muskuļaudiem

Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

PROTAMS, ZIRŅI. Garšīgi un sātīgi, tie ir pelnījuši ēdāju uzmanību ne tikai Ziemassvētkos. 2015. gada nogalē Latvijas pelēkie zirņi tika iekļauti Eiropas Savienības nacionālo produktu reģistrā. 100 gramos pelēko zirņu ir tikai aptuveni 60 kcal, tie ir bagāti ar olbaltumvielām, B grupas vitamīniem un minerālvielām. Lai gremošanas sistēmai nebūtu par grūtu, pirms vārīšanas zirņus vēlams uz diennakti iemērkt ūdenī

KUR ZIRŅI - TUR SPEĶIS. Sāta un enerģijas avots. Svētkos lai jau tiek visiem, pārējā laikā - tikai tiem, kas čakli fiziski strādājuši. Kvalitatīvs kūpināts speķis ir ilgi uzglabājams. Tirgus priekšrocība ir tā, ka pirms iegādes produktu var nogaršot

ĀBOLI. Tiem svētku galdā vieta ne tikai saldajos ēdienos pārvērstiem, bet arī svaigiem. Ābolus ieteicams uzēst pēc tam, kad ir nobaudīti trekni ēdieni, lai palīdzētu tos labāk sagremot. Āboli ir bagāti ar pektīnvielām, kuras uzglabājot nezūd. Jālūkojas pēc vietējiem Latvijas āboliem, kas droši ēdami ar mizu

SPIRDZINOŠAM AKCENTAM - DZĒRVENES. Pirms savārīt dzērienā vai iekļaut krēmā, der nedaudz ogu apēst vienkārši tāpat. Dzērvenes var arī saspaidīt un pievienot dārzeņu salātiem etiķa vietā. Piedeva gaļas ēdieniem ir dzērveņu mērce: ņem vienu mandarīnu un laimu, nomizo virsmiziņu, sagriež to plānās strēmelītēs, izloba augļiem mīkstumu, sadala gabaliņos; 100 g cukura sajauc ar divām ēdamkarotēm ūdens, uzkarsē, lai cukurs izkūst, pievieno sagatavotos augļus un miziņas, pieliek 400 g dzērveņu un vāra 5-7 minūtes. Ja mērci grib viendabīgu, to sablenderē.

Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency



Svarīgākais