Bažījas par nelikumīgu Melngalvju nama izmantošanu Ušakova padomnieka Mališkova vajadzībām

Iespējams, ka pagājušajā nedēļā no darba atbrīvotais Rīgas mēra Nila Ušakova (SC) ārštata padomnieks Igors Mališkovs nelikumīgi izmantojis telpas Melngalvju namā, pieļauj Rīgas domes opozīcijas deputāti.

Partiju "Jaunais laiks" (JL) un "Pilsoniskā savienība" (PS) Rīgas domes frakcijas apšauba, vai vispār pastāv līgums starp domi un Mališkovu par Melngalvju nama telpu izmantošanu Mališkova biroja vajadzībām, aģentūrai LETA sacīja JL frakcijas vadītāja vietnieks Olafs Pulks.

Deputāti Pulks un Juris Viņķelis (PS), atsaucoties uz plašsaziņas līdzekļos izskanējušo informāciju par Mališkova biroja telpu iekārtošanu Melngalvju namā, šodien vēlējušies pārbaudīt, cik likumīgi viņš ir ievācies SIA "Rīgas nami" pārraudzībā esošajā ēkā.

Ierodoties ēkā, kur atrodas "Rīgas namu" administrācija, deputāti vēlējās iepazīties ar noslēgto līgumu par Melngalvju nama telpu izmantošanu Mališkova biroja vajadzībām, taču uzņēmuma darbinieki atteikušies izsniegt šādu dokumentu. Telefoniski sazvanītais uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Andris Lācis apgalvojis, ka atrodoties brīvdienā un par līgumu runāt atteicies, norādīja Pulks.

"Rīgas namu" rīcība deputātiem radot bažas, ka līgums, kuru atteicās izsniegt uzņēmuma darbinieki, patiesībā nemaz nepastāvot.

Likuma "Par pilsētas domes, rajona padomes, novada domes un pagasta padomes deputāta statusu" 9.pants noteic, ka deputātam savā vēlēšanu apgabalā ir tiesības iepazīties ar valsts pārvaldes un pašvaldības iestāžu, kā arī pašvaldības uzņēmumu dokumentāciju, kas skar attiecīgās pašvaldības intereses, uzsvēra Pulks.

Saistībā ar situāciju, kad deputātiem uz pieprasījumu neizsniedz pieprasīto līgumu, domes deputāti ir pieprasījuši SIA "Rīgas nami" kapitāldaļu turētāja - Ušakova - skaidrojumus.

Kā aģentūru LETA informēja Ušakova preses sekretāre Anna Kononova, minētās telpas "Rīgas nami" ir izīrējuši SIA "Riga Forum" līdz 2015.gada 31.janvārim par 741,6 latiem mēnesī. Summa atbilstoši domes normatīvo aktu prasībām tiktu pārskatīta 2012.gadā.

Īres naudas lielumu pēc "Rīgas namu" pasūtījuma noteicis domes Īpašuma departaments. Līgums tika noslēgts šā gada 9.martā. Telpu kopējā platība ir 232 kvadrātmetri.

Kā liecina "firmas.lv" informācija, SIA "Riga Forum" reģistrēts šā gada februārī ar 2000 latu lielu pamatkapitālu. Uzņēmums pilnībā pieder Nīderlandē reģistrētai kompānijai "PDI Holdinvest Netherlands BV".

Kā "Riga Forum" valdes priekšsēdētājs norādīts konkursa "Jaunais vilnis" organizatoru komitejas priekšsēdētājs Aleksandrs Šenkmans, bet kā valdes loceklis - Mališkovs.

LETA jau ziņoja, ka 14.maijā Ušakova ārštata padomnieks Mališkovs saistībā ar nepamatotu biroja tehnikas izmantošanu tika atbrīvots no amata, turklāt domē tika sākta dienesta pārbaude par iespējamu nepamatotu pašvaldības īpašuma nodošanu lietošanā.

Informāciju par iespējamiem pārkāpumiem Rīgas domes Informācijas tehnoloģiju centrā, kas piešķīra pašvaldībai piederošu tehniku izmantošanai domes priekšsēdētāja ārštata padomniekam, Rīgas dome saņēma no plašsaziņas līdzekļiem.

Ušakovs uzdeva Juridiskajai pārvaldei veikt dienesta pārbaudi Informācijas tehnoloģiju centrā par iespējamu nepamatotu pašvaldības īpašuma nodošanu lietošanā. Savukārt Informācijas tehnoloģiju centram ir uzdots atjaunot iepriekšējo tiesisko stāvokli.

Kā aģentūrai LETA skaidroja Ušakova preses sekretāre Anna Kononova, Mališkovs ieguvis savā rīcībā datorus un citu biroja tehniku, kas viņam nepienācās, jo viņš nebija štata darbinieks.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, miljonārs un uzņēmējs Mališkovs dzimis Daugavpilī, viņa tēvs Vladimirs Mališkovs ir Maskavas valdības tirdzniecības ministrs.

Mališkovs augstāko izglītību ieguvis Rīgas Civilās aviācijas institūtā, strādājis Šveicē un Austrijā. Latvijā nodarbojas ar restorānu, nekustamā īpašumu biznesu, atvēris golfa klubu "Viesturi", viesnīcu "Niedres" pie Tukuma.

Uzņēmējs bijis Maskavas Golfa federācijas prezidents un Daugavpils futbola kluba "Daugava" prezidents. 2007.gadā kļuvis par pirmo privātās reaktīvās lidmašīnas īpašnieku Latvijā, bet 2008.gadā nopircis dzīvokli prestižajā Alberta ielā par vairāk nekā diviem miljoniem latu.

Latvijā

Pirms divām nedēļām, 7. septembrī, Rēzeknes novada Gaigalavas pagastā nokrita Krievijas bezpilota lidaparāts ar 50 kilogramu sprāgstvielu lādiņu. Par šo incidentu Latvijas Aizsardzības ministrija (AM) paziņoja tikai svētdienas pievakarē. Pirmdienā tika sarīkota preses konference, kurā atbildīgās amat/militārpersonas centās paskaidrot, kas noticis un kāpēc šis drons nav ticis notriekts. Sabiedrības vērtējums par šo skaidrojumu – nepārliecinoši.

Svarīgākais