10 nozīmīgi un interesanti fakti no Rīgas Centrāltirgus hronikas

© F64

Jau 87 gadus pašā galvaspilsētas sirdī mājvietu sev radis Rīgas Centrāltirgus. Neatkarīgā šoreiz nolēma ieskatīties Centrāltirgus hronikas interesantākajās lappusēs un atklāt līdz šim maz zināmus faktus par Eiropā lielāko tirdzniecības vietu.

1. Lēmums par centrālā pilsētas pārtikas tirgus ierīkošanu un celtniecību tika pieņemts 1922. gada 28. decembrī.

2. 1930. gada 1. novembrī notiek Centrāltirgus svinīga nodošana ekspluatācijā. Jaunā tirgus atklāšanā piedalījās pat valsts prezidents Alberts Kviesis. Tirgus pletās 57 000 kvadrātmetru lielā teritorijā. Nākamajā dienā tirgu iesvētīja, un 10. novembrī Centrāltirgū sākās pārtikas tirdzniecība.

3. 1941. gada 27.-30. jūnijā Centrāltirgus apkaimē, tirgus paviljonos un pagrabos norisinās kaujas par Rīgu starp sarkanarmijas un strādnieku gvardes daļām no vienas puses un spontānām pašaizsardzības vienībām un vērmahta daļām no otras puses.

4. 1941. gada rudenī Žanis Lipke, Latvijas pazīstamākais ebreju glābējs, sāka strādāt par krāvēju Rīgas Centrāltirgus Sarkanajos spīķeros Maskavas ielā, netālu no Rīgas geto, kur par palīgstrādniekiem tika nodarbināti arī geto ieslodzītie. Žanis bija atbildīgs par ebreju nogādāšanu no geto uz darbu un atpakaļ. Šādi apstākļi bija labvēlīgi, lai Lipke pakāpeniski un mērķtiecīgi izvērstu vērienīgo okupācijas režīma vajāto ebreju glābšanas misiju.

5. 1944. gada 13. oktobrī, vērmahtam atkāpjoties no Rīgas, tiek spridzināti svarīgi infrastruktūras objekti. Tika uzspridzināta arī Centrāltirgus dzelzceļa stacija, daļēji sagrāva arī paviljonu Nr. 1 (mūsdienās Gaļas paviljons).

6. 1961. gadā Centrāltirgum noslēgti līgumi par lauksaimniecības produktu regulāru piegādi ar 60 kolhoziem. Statistika liecina, ka gada laikā Centrāltirgū tika realizētas 200 tonnas gaļas, 768 tūkstoši litru piena, aptuveni 7 miljoni olu, vairāk nekā deviņi tūkstoši tonnu kartupeļu, vairāk nekā astoņi tūkstoši tonnu dārzeņu un gandrīz pieci tūkstoši tonnu augļu.

7. 1963. gadā laikraksts Dzimtenes Balss informē, ka svētdienās Centrāltirgū iepērkas līdz 200 000 pircēju dienā.

8. 1997. gada 4. decembrī Centrāltirgus teritorija, veidojot ar vecpilsētu vienu veselumu, iekļaujas UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā kā Rīgas vēsturiskā centra daļa.

9. 2017. gadā rekonstruēts Centrāltirgus atklātās teritorijas laukuma segums, pirmo reizi tirgus vēsturē iekārtoti apstādījumi un atpūtas vieta ar soliņiem Nēģu ielas laukumā.

10. 2017. gada 15. septembrī Centrāltirgus rekonstruējamajā paviljonā notiek nebijis pasākums - kāzas.



Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.