Rīgas ēkās ūdeni plāno sildīt ar saules palīdzību

Rīgas pašvaldība plāno izmēģināt iespējas karstā ūdens uzsildīšanai ēkās izmanot saules enerģiju, aģentūra LETA uzzināja Rīgas domes Mājokļu un vides komitejā.

Ūdens ēkās tiktu uzsildīts, izmantojot uz mājas jumta izvietotus saules kolektorus.

Rīgas enerģētikas aģentūras (REA) direktore Maija Rubīna komiteju informēja, ka REA gatavo projekta "CO2 emisiju samazināšana pašvaldības ēkās, uzstādot saules kolektorus. Demonstrācijas projekts" pieteikumu Vides ministrijas konkursā "Tehnoloģiju pāreja no fosilajiem uz atjaunojamiem energoresursiem", kas tiks izsludināts tuvākajā laikā.

Projekts mērķis ir veidot trijās Rīgas pašvaldības daudzdzīvokļu sociālās mājās ieviešanas paraugus ar atšķirīgām saules kolektoru tehnoloģijām, lai izvēlētos piemērotākās un lai pārliecinātu mērķa grupu - daudzdzīvokļu namu apsaimniekotājus, dzīvokļu īpašnieku biedrības, namu īpašniekus, par saules kolektoru tehniskajām iespējām un izmaksām saules kolektoru uzstādīšanā.

Projekta kopējā summa būtu 280 000 latu, no kuriem 210 000 latu segtu Vides ministrija, 66 000 latu - projektam piesaistītie privātie investori SIA "Koka māju fabrika" diviem objektiem un SIA "Baltic Master" vienam objektam, bet atlikušos aptuveni 4000 latu samaksātu dome.

Deputāti sagatavoto projektu bargi kritizēja, norādot, ka "tiek skriets notikumiem pa priekšu", esot "šķidra procedūra" un neesot izvirzītas tehnoloģiskās prasības projekta rezultātam. Tāpat neesot nekādas garantijas, ka projekta izmaksas īstenībā nevarētu būt divreiz mazākas.

Tomēr vislielākos iebildumus izraisīja privāto partneru piesaistīšana, kas veikta bez konkursa rīkošanas.

Komiteja atzina projekta ideju par labu, tomēr neatbalstīja pašlaik sagatavoto lēmumprojektu. Deputāti uzdeva REA izsludināt pieteikumu konkursu, lai projektā varētu piedalīties jebkurš uzņēmējs ar visjaunākajām tehnoloģijām.

Latvijā

Trešdien, 18. septembrī, Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļa pievienojās Satiksmes drošības vadības biroja Speciālo uzdevumu nodaļas darbiniekiem, lai akcijas “ROADPOL Drošības dienas” laikā kopīgi pievērstu uzmanību dažādiem ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem. Kopīgā pārbaude tika veikta ar policijas netrafarēto transportlīdzekli.