Nākamgad uz rekonstrukcijas laiku slēgs Āgenskalna tirgu

© Nora Krevneva/ F64 Photo Agency

AS "Rīgas Centrāltirgus" (RCT) valde, izvērtējot Āgenskalna tirgus vēsturiskā paviljona tehnisko stāvokli un tirdzniecības sarūkošās tendences tajā, pieņēmusi lēmumu gatavot Pārdaugavas vecāko un lielāko tirgu visaptverošai rekonstrukcijai. Ņemot vērā iecerēto darbu apjomu un veidu, rekonstrukcijas projekta realizēšanas laikā tirdzniecības process Āgenskalna tirgū tiks pārtraukts, sākot ar 2018.gada 1.janvāri.

Āgenskalna tirgus ir vecākais, plašākais un tradīcijām bagātākais Pārdaugavas tirgus, kas tika atklāts 1925.gadā. Tā kopējā platība ir 8,3 tūkstoši kvadrātmetru. Āgenskalna tirgus paviljona projektu izstrādāja Rīgas galvenais arhitekts Reinholds Šmēlings. Āgenskalna tirgus ēkai raksturīgs 20.gadsimta sākuma racionālais jūgendstils.

Rūpējoties par Āgenskalna tirgus saglabāšanu, RCT 2016.gada 1.aprīlī pārtrauca Āgenskalna tirgus apakšnomas līgumu, lai novērstu tirgus vēsturiskās ēkas tehniskā stāvokļa turpmāku pasliktināšanos vai degradēšanos. Pēc tirgus pārņemšanas, nodrošinot kvalificētu būvniecības ekspertu piesaisti tirgus ēku un telpu apsekošanai, saņemot Būvniecības valsts kontroles biroja atzinumu par ēkas tehnisko izpēti, kā arī šobrīd veicot tās padziļinātu tehnisko izpēti.

Šobrīd veikti tehniskie priekšdarbi, lai esošo tirdzniecības procesu varētu saglabāt līdz šā gada nogalei. Rekonstrukcijas laikā visiem tirgotājiem un tirgus darbiniekiem tiks piedāvātas darba un tirdzniecības vietas Centrāltirgū.

Vladislavs Proškins/ F64 Photo Agency

"Mēs esam ieinteresēti ne vien saglabāt, bet arī attīstīt tirgus tradīcijas Pārdaugavā. Šobrīd esam guvuši dokumentāru apstiprinājumu tam, ka Āgenskalna tirgus rekonstrukcija vairāk nav atliekama, bet tās realizācijai tirdzniecība šajā vietā uz laiku apturama. Jau šobrīd aktīvi strādājam kopā gan ar mūsu uzņēmuma akcionāru, gan arī ar Rīgas domes Attīstības departamentu un Īpašuma departamentu, meklējot labāko variantu lielā darba paveikšanai," precīzs ir Artis Druvinieks, RCT valdes priekšsēdētājs.

Detalizēta tirgus ansambļa rekonstrukcijas projekta izstrādes laikā tirgus vēsturiskajam paviljonam tiks veikta ēkas konservācija, bet rekonstrukcijas ietvaros plānota pilnvērtīga renovācija, sakņu paviljona piebūves demontāža un tirgus atklātās teritorijas pārbūve. Rekonstrukcijas rezultātā tiks nodrošināta Āgenskalna tirgus atbilstība 21.gadsimta tirdzniecības prasībām, sniedzot iespēju vecākajai Pārdaugavas tirgus vietai pārdzimt par Rīgas pilsētas iespējams populārāko tirdzniecības vietu Daugavas kreisajā krastā.

AS „Rīgas Centrāltirgus" ir 100% Rīgas Domei piederoša akciju sabiedrība, kas pārvalda un apsaimnieko pašvaldības nekustamos īpašumus Rīgas pilsētas teritorijā - Centrāltirgu, Vidzemes tirgu, Āgenskalna tirgu un tirgu "Latgale". Uzņēmuma misija ir efektīva un finansiāli ilgtspējīga tirgus apsaimniekošana, saglabājot tirgu kā vietējā un starptautiskā mērogā pazīstamu, unikālu iepirkšanās un socializēšanās vietu tirgus apmeklētājiem.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.