Rīgas Centrāltirgus svin 87 gadu jubileju

© F64

Rīgas Centrāltirgum novembris ir svētku mēnesis, jo tiek svinēta tā dzimšanas diena – šogad 87. jubileja. Centrāltirgus atklāšanā, kas norisinājās 1930. gada 1. novembrī, piedalījās pat tā laika Valsts prezidents Alberts Kviesis un citas augstas amatpersonas, savukārt 2. novembrī Centrāltirgus tika iesvētīts un 10. novembrī tajā sākās pārtikas tirdzniecība.

Centrāltirgus nav iedomājams bez saviem pieciem grandiozajiem paviljoniem, kas kļuvuši par galvaspilsētas unikālu vaibstu. Tie piešķir Centrāltirgum īpašu auru un vērienu un, kā zināms, pamazām viens pēc otra iegūst jaunus vaibstus un spozmi. Izrādās, ka šie angāri pirms vairākiem gadu desmitiem celti militārām vajadzībām un atradās Vaiņodē. Lai varētu uzsākt Rīgas Centrāltirgus būvniecību, par angāru konstrukcijām Rīgas pilsēta samaksāja nepilnus piecus miljonus Latvijas rubļu.

Lēmumu par centrālā pilsētas pārtikas tirgus ierīkošanu un celtniecību toreizējā Rīgas dome pieņēma 1922. gada 28. decembrī. Par jaunā tirgus «krusttēvu» uzskatāms Rīgas pilsētas valdes tirdzniecības daļas vadītājs Klāvs Lorencs. Tieši viņš ierosināja Centrāltirgus jaunceltņu hallēm izmantot Pirmā pasaules kara laikā Vaiņodē uzcelto vācu cepelīnu angāru dzelzs konstrukcijas: dirižabļu novietošanai tur bija uzbūvētas divas 240 metru garas halles (Walhalla un Walther).

Būvējot Centrāltirgu, sākotnēji cepelīnu angārus bija domāts atstāt to sākotnējos izmēros - 37,4 metrus augstumā, 47,2 metrus platumā un 240 metru garumā, bet lielais augstums radītu pārāk lielas temperatūras svārstības, trūktu nepieciešamā aprīkojuma tik liela tilpuma ēkas apsildīšanai. Tādēļ tika nolemts izmantot tikai angāru augšējās daļas, pašas celtnes ceļot no mūra un dzelzsbetona.

Izrādās, ka Centrāltirgus izveidē izmantotas arī angāru konstrukcijas, kuras atvestas no Vecauces, proti, Pirmā pasaules kara laikā 1915. gadā Vecaucē nodibinājās vācu lidotāju skola, kuras vajadzībām ierīkoja vairākstāvu angārus, ko pēc kara nojauca un pārveda uz galvaspilsētu.

Arī turpmāk katru ceturtdienu Neatkarīgā ieskatīsies Centrāltirgus hronikas interesantākajās lapaspusēs.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.