Pēc traģiskās autobusa avārijas "Rīgas satiksme" iegādāsies jauna veida alkometrus

Pēc traģiskās avārijas, kuru 24.aprīlī alkohola reibumā izraisīja "Rīgas satiksmes" autobusa vadītājs, uzņēmums nolēmis pastiprināt šoferu narkoloģiskās pārbaudes, kā arī iegādāties jauna veida alkometrus, kas spēs noteikt alkohola saturu izelpā no attāluma, nepūšot "trubiņā".

Viena jaunā alkometra iegāde izmaksās 198 latus, tādējādi kopā "Rīgas satiksmei" alkometru iegāde varētu izmaksāt 13 860 latus.

SIA "Rīgas satiksme" pārvadājumu direktors Jānis Dziedātājs šodien Satiksmes un transporta lietu komitejas deputātus iepazīstināja ar uzņēmuma plāniem par iespējām samazināt risku, ka pie stūres varētu sēsties iereibis vadītājs.

Dziedātājs informēja, ka uzņēmuma vēsturē - pēdējo 20 gadu laikā - reģistrēti tikai trīs gadījumi, kad avāriju izraisījis piedzēries vadītājs. Vienā gadījumā autobusa vadītājs 2,7 promiļu reibumā iebraucis priedē un pasažieri guvuši dažādas traumas, otrā gadījumā piedzēries trolejbusa vadītājs ietriecies četrās automašīnās, bet trešais gadījums bija 24.aprīļa traģiskā avārija, kad dzīvību zaudēja pats vadītājs un vēl divas meitenes.

Pēc Dziedātāja teiktā, katru dienu reisos izbraucot ap 1000 vadītāju, un par katra vadītāja stāvokli dod slēdzienu narkologs. Ja speciālistam rodas aizdomas, vadītājam liek "iepūst trubiņā". Reisos tiek izlaisti tikai tie vadītāji, kuru izelpā alkohols netiek konstatēts.

Ja "Rīgas satiksmes" transportlīdzekļa vadītāja organismā pirms reisa alkohola saturs ir no 0,01 līdz 0,49 promilēm, tad viņš tiek disciplināri sodīts, bet ja vairāk par 0,5 promilēm, tad vadītāju nekavējoties atbrīvo no darba. Veicot narkoloģiskās pārbaudes, disciplināri sodīti vairāk nekā 50 vadītāji, bet no darba atlaisti 32 vadītāji.

Pēc 24.aprīļa traģiskās avārijas "Rīgas satiksme" nolēmusi papildus pirmsreisu pārbaudēm ieviest arī obligātās pēcreisu pārbaudes, kā arī plānveida pārbaudes reisu laikā.

Lai atvieglotu pārbaužu veikšanu, iecerēts iegādāties 70 jauna veida alkometrus, kuri varēs noteikt alkohola saturu izelpā no attāluma. Ar parasto alkometru pārbaudes aizņem vairāk laika un izmaksā dārgāk, skaidroja Dziedātājs.

Ja pārbaudes laikā ar šo jauno alkometru konstatēs alkohola saturu vadītāja izelpā, tiks veikta padziļināta pārbaude ar parasto alkometru.

Komitejas deputāti sagatavoto informāciju pieņēma zināšanai un uzdeva līdz 25.maijam sagatavot informāciju par iekšējās pārbaudes rezultātiem saistībā ar traģisko avāriju.

Deputāts Mihails Kameņeckis (SC) rosināja, ka vajadzētu ieviest kriminālatbildību par jebkādu alkohola daudzumu sabiedriskā transporta vadītāja organismā.

LETA jau ziņoja, ka 24.aprīlī ap plkst.20.40 Baložos, Rīgas ielā, apgāzās "Rīgas satiksmes" 23.maršruta autobuss, kā dēļ gāja bojā trīs cilvēki un vēl četri cieta.

Bojā gājušais "Rīgas satiksmes" autobusa vadītājs bijis stiprā alkohola reibumā. Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, autobusa vadītāja organismā konstatētas vairāk nekā divas promiles alkohola.

Latvijā

Aizsardzības ministrijas AM parlamentārā sekretāra Arta Švinkas (P) dalība sestdien notikušajā Palestīnas civiliedzīvotāju upuru piemiņas pasākumā jāvērtē aizsardzības ministram Andrim Sprūdam (P), uzskata valdošās politiskās koalīcijas partneri no "Jaunās vienotības" (JV) un Zaļo un zemnieku savienības (ZZS).

Svarīgākais