Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Ceturtdienas rītā svinīgi atklās restaurēto Brīvības pieminekli

© Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

Ceturtdien, 19.oktobrī, plkst. 10.00, piedaloties Valsts prezidentam Raimondam Vējonim, Kultūras ministrei Dacei Melbārdei, Rīgas domes priekšsēdētājam Nilam Ušakovam, Nacionālo bruņoto spēku pārstāvjiem un ārvalstu vēstniekiem, tiks svinīgi atklāts restaurētais Brīvības piemineklis.

Brīvības pieminekļa aprūpe un restaurēšana tika sākta šā gada augustā. Darbus veica SIA "Global Project" (valdes priekšsēdētājs Haralds Rutkovskis) un restaurācijas speciālisti Sarmīte Gaismiņa, Ivo Graudums, Edgars Janočko, Kaspars Burvis. Darbu izmaksas sasniedza gandrīz 190 000 eiro.

Darbu gaitā vispirms fotofiksācijās tika dokumentēts objekta stāvoklis pirms aprūpes-restaurācijas, kā arī apsekots pieminekļa tehniskais stāvoklis, izvērtējot, kartējot un identificējot bojājumus un precizējot plānotos aprūpes darbus.

Jau vēstīts, ka pirms gada pie Brīvības pieminekļa tika novietotas trīs no bronzas veidotas mākslinieciski informatīvās plāksnes. Tās tika iestrādātas asfalta segumā un uz plāksnēm četrās valodās - latviešu, angļu, krievu un vācu - izvietota informācija par pieminekļa autoriem, izveidošanas gadu un to, ka Brīvības piemineklis celts par tautas ziedojumiem.

Brīvības piemineklis tika uzcelts par tautas saziedotajiem līdzekļiem un atklāts 1935. gada 18. novembrī.