Pagarinātās grupas apmaksās vecāki

Pagarināto dienas grupu pedagogu darba samaksai valsts nav piešķīrusi naudu, tāpēc Rīgas dome izskatījusi četrus variantus, kā iespējams apmaksāt skolotāju darbu. Pirmais: vecāki naudu ieskaita fondā, no kura tiek maksāta atlīdzība atsevišķi tarificētiem pedagogiem, kuri strādā pagarinātajā dienas grupā.

Otrais variants: pedagogs Valsts kvalitātes izglītības dienestā izņem sertifikātu privātprakses sākšanai, kā arī reģistrējas Valsts ieņēmumu dienestā kā pašnodarbināta persona, un vecāki ar viņu slēdz līgumu par konkrēta pakalpojuma pirkšanu.

Trešais: vecāki iemaksā naudu skolas atbalsta fondā, un mācību iestāde samaksā skolotājam, kurš strādā pagarinātajā grupā.

Ceturtais variants: cita juridiskā persona (komercstruktūra) ar vecākiem slēdz līgumu par pakalpojuma saņemšanu.

Vēl vienu risinājumu ieteikusi izglītības ministre Tatjana Koķe, rosinot bērnu radiniekus, piemēram, vecvecākus pieteikties brīvprātīgi pieskatīt mazos skolasbērnus.

Piemēram, Rīgas 25. vidusskolas mājaslapā jau augusta beigās bija ievietots paziņojums, ka skolā pagarinātās dienas grupas pakalpojums varētu būt par maksu. Rīgas Doma kora skola informē, ka sākumskolas audzēkņiem ir iespējams vecākus sagaidīt pagarinātās dienas grupā no pulksten 13.30 līdz 17. Rīgas 41. vidusskola informē, ka līdz pulksten 16 ir pagarinātās dienas grupas nodarbības, Āgenskalna sākumskolā jāmaksā lats dienā. Konkrētāku risinājumu vecākiem likusi priekšā Rīgas Teikas vidusskola, piedāvājot maksāt vai nu Ls 2,50 dienā, vai 20 latus mēnesī bez laika ierobežojuma, vai arī 10 latus mēnesī, ja bērns uzturas pēcpusdienas (nevis pagarinātajā) grupā konkrētu stundu skaitu. Šeit strādā noīsinātie pedagogi, kuri izņēmuši individuālā komersanta licenci. Idejas autore Agnese Duplinska stāsta, ka bērni neatnāk vienkārši atsēdēt tās dažas stundas, par kurām vecāki samaksājuši. Viņus māca mācīties, lai mazais skolnieciņš saprastu, kā sadalīt savu laiku. Ir nopirktas spēles un pat lietussargi, lai arī rudenī var iziet ārā un aktīvāk izkustēties. Ja kāds no pēcpusdienas grupas audzēkņiem darbojas skolas pulciņā, pēcpusdienas grupas pedagogi viņu aizved uz turieni. Līdz ar to vecākiem nav jāuztraucas par bērnu pēcstundu dzīvi.

Izglītības, jaunatnes un sporta departamenta direktors Guntis Helmanis uzskata, ka vecākiem lētāk izmaksās pirmais variants, kad pagarinātās dienas grupu nodarbības organizēs skola, tarificējot pedagogus atsevišķā sarakstā. Tad vajadzētu apmaksāt tikai pedagogu darba algu un sociālās iemaksas – viena skolēna vecākiem no 11 līdz 14 latiem mēnesī (ja grupā ir vismaz 25 bērni). Izglītības, jaunatnes un sporta departamentā prognozē, ka varētu rasties problēmas, nosakot precīzu mēneša maksu skolotājiem, jo vecāki noteikti vēlēsies uzskaitīt pagarinātajā grupā pavadīto stundu skaitu, un tas katru mēnesi nebūs visiem vienāds. Tādējādi pedagogi nenopelnīs konstantu summu. Rīgas Teikas vidusskolas direktore Ilona Bergmane galvu lauza par to pašu: pēcpusdienas grupu ideja ir pavisam jauna, tāpēc viņa saka – skolotājiem taču vajag garantētu algu! Viss būs atkarīgs no bērnu skaita, pašlaik pieprasījums ir. Viņa priecājas, ka no vecākiem dzirdējusi atzinīgus vārdus – bērni ne tikai ir pieskatīti, bet arī izmācījušies un atpūtušies arī.

Ja pagarinātās dienas grupu nodarbības organizēs, izmantojot citu juridisku personu pakalpojumus, tad vecākiem būs jāapmaksā ne tikai pedagogu darba atlīdzība, bet arī mācību klases nomas maksa, kuru plānots noteikt 30 santīmu stundā, ja telpas tiek iznomātas izglītības iestādes maksas pulciņu nodarbībām (arī pagarinātajai grupai). Pagarinātajā grupā drīkstēs mācīties tikai šīs skolas audzēkņi.

Maksas pakalpojumi jānosaka ar Rīgas domes lēmumu, tāpēc jaunā kārtība pagarināto dienas grupu darbības apmaksā stāsies spēkā pēc attiecīga domes lēmuma pieņemšanas. Pagaidām tie izskatīti pašvaldības Izglītības, kultūras un sporta komitejā.

Latvijā

Īstenojot uz bērnu onkoloģijas attīstību vērstu projektu, plānots ieguldīt 9,3 miljonus eiro, lai turpmāko piecu gadu laikā ieviestu uz pacientu centrētu un multidisciplināru pieeju visā aprūpes procesā, aģentūru LETA informēja Veselības ministrijā (VM).