Pirmdiena, 20.maijs

redeem Salvis, Selva, Venta

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīga nespēj tikt galā ar pērtiķi Semu

SEMS TRĪS STĀVU MĀJAS AUGSTUMĀ. Kosmonauta skafandrā tērptais pērtiķis simbolizē dzīvnieku, kas bija spiests piedalīties kosmosa izpētē, un kopumā ir desmit skulptūru, kas apvienotas zem nosaukuma Pirmā ekipāža. Kosmosā pirmie devās nevis cilvēki, bet dzīvnieki – suņi, žurka, bruņrupucis un arī pērtiķis. Statujas novākšanai neesot naudas, tāpēc Sems Kronvalda parkā turpina atrasties jau gadu pēc tam, kad tam vajadzēja pārcelties uz citu dzīvesvietu © F64

Plastmasas pērtiķis Sems Kronvalda parkā uzturas nelikumīgi, turklāt nelegāļa statusā ir vairāk nekā gadu. Skafandrā tērptā pērtiķa statuja ir festivāla Tēlniecības kvadriennāle Rīga 2016 eksponāts. Kvadriennāle notika pagājušā gada septembrī.

Aptuveni nedēļu pēc laikmetīgās tēlniecības foruma Semam Kronvalda parks bija jāatstāj, bet nav nekā paliekošāka par pagaidu variantu. Tā noticis arī ar šo Sanktpēterburgas mākslinieka Denisa Prasolova darbu. Sema skulptūra piedāvāta kā dāvinājums Rīgai, un, lai gan Latvija piedalās Eiropas Kosmosa aģentūras projektos, kāda Rīgai saistība ar pērtiķa lidojumu kosmosā?

Rīgas domes Pieminekļu padomes priekšsēdētājs Ojārs Spārītis ir norādījis, ka pērtiķa lidojumam kosmosā un attiecīgi statujas palikšanai Rīgā tiešas vēsturiskas vai kultūrvēsturiskas sasaites nav. Pret šo mūsdienīgās tēlniecības darbu Kronvalda parkā iebildusi arī Rīgas pilsētas būvvalde. Rīgas dome nav izrādījusi vēlēšanos statuju pārņemt savā īpašumā, jo tieši kur pilsētvidē tai būtu vispiemērotākā vieta?

SIA Rīgas meži ir atbildīga par Latvijas galvaspilsētas dārziem un parkiem, un par plastmasas Sema pārcelšanos uz citu vietu uzņēmuma valdes loceklis Edgars Vaikulis saka - skulptūra bija jānojauc drīz pēc uzstādīšanas, bet Rīgas meži bija pretimnākoši tēlniecības kvadriennāles rīkotājiem - Mākslas menedžmenta un informācijas centram, un pēdējoreiz saskaņojot atļauts skulptūru parkā atstāt līdz šā gada aprīlim. Kopš tā laika Sems tur atrodas nelikumīgi. Māksliniekiem trūkstot naudas, lai statuju pārceltu citviet. Tāpēc jautājums par Sema nākamo mītnes vietu ir atklāts, tāpat kā par pārcelšanās termiņu.