Vērmanes dārzā svin Eiropas dienu

Eiropas Savienības (ES) dārza svētki Vērmanes dārzā šodien pulcējuši vairākus desmitus dažāda gadagājuma interesentus, novēroja aģentūra LETA.

Svētku viesi Vērmanes dārzā ieradās jau no plkst.10.30, lai klātienē iepazītos ar ES dalībvalstu pieredzi un tradīcijām, kā arī jaunu zināšanu ieguves un studiju iespējām. Dārza svētku apmeklētāji jau pirms svinīgās svētku atklāšanas apstaigāja ES dalībvalstu izveidotās mājas, kurās par godu Eiropas dienai iespējams smelties zināšanas un iepazīt citu valstu aktualitātes un kultūru.

Pasākuma atklāšanā Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL), uzrunājot klātesošos, norādīja, ka jau sešus gadus Latvija ir pilntiesīga ES sastāvdaļa. Viņš arī norādīja, ka 2003.gada referenduma lēmums par iestāšanos ES, bija lēmums ne tikai par "labumiem no ES fondiem, bet tas noteica, vai Latvija piederēs Eiropai vai paliks "pelēkajā zonā" starp Rietumiem un Krieviju".

"Šajos gados esam guvuši daudzas mācības - ES automātiski negarantē ekonomisko labklājību un neatceļ atbildību par saviem darbiem," norādīja Dombrovskis, paužot cerību, ka turpmāk ekonomikas politiku veidosim uz ilgtspējīgiem pamatiem.

ES dārza svētku dalībniekus sveica arī Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) uzrunā norādot, ka "ES ir vienreizējs paraugs, ka kopīgiem spēkiem var pārvarēt visas grūtības un tikai kā "liela ģimene" ES var attīstīties un būt droša par savu nākotni".

Svētku atklāšanas ceremonijā piedalījās arī Eiropas Parlamenta deputāte Inese Vaidere (PS), Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja Iveta Šulca un Eiropas gada labas gribas vēstniece un Latvijas Maizes muzeja dibinātāja Vija Ancāne.

Visas dienas garumā parka teritorijā ar moto "Esi kā mājās!" darbojas Latvijas un ES dalībvalstu izveidotās mājas, kurās ir iespēja smelties zināšanas un iepazīt citu valstu aktualitātes un kultūru. Vienlaikus uz Vērmanes dārza skatuves ar muzikāliem priekšnesumiem uzstājas dažādi orķestri, kori, grupas un ansambļi.

Latvijas mājas apmeklētāji var iepazīties ar mūsu valstij nozīmīgām un aktuālām tēmām - eiro ieviešanu, atbalstu uzņēmējdarbībai, radošumu un inovācijām. Savukārt Eiropas gada mājā svētku dalībniekiem uz brīdi ir iespēja iejusties cilvēka ar īpašām vajadzībām dzīvē.

ES mājā piedāvāta zināšanu, sarunu un mākslas istabu programma - diskusijas ar Eiropas Parlamenta deputātiem un radošās darbnīcas bērniem. Atbildes uz jautājumiem par mācību, izglītības, darba un uzņēmējdarbības iespējām ES sniedz Eiropas informācijas tīklu pārstāvji. Tāpat iespējams iepazīties ar Rīgas kā 2014.gada Eiropas kultūras galvaspilsētas iecerēm.

Īpašu programmu jauniešiem un bērniem piedāvā jauniešu organizācijas, kas informē par ES sniegtajām iespējām jauniešiem, kā arī aicina apmeklētājus iesaistīties interaktīvās aktivitātēs par ES tēmu. Ikviens dārza svētku apmeklētājs aicināts piedalīties kopējā zināšanu spēlē.

Noslēguma ceremonijā plkst.16.15 izlozes kārtībā tiks noskaidroti un apbalvoti lielās spēles uzvarētāji ar katras mājas pārstāvju īpaši sarūpētajām vērtīgām un interesantām balvām. Šogad balvu fondā ir divritenis, tuvi un tāli ceļojumi, grāmatas, dāvanu kartes un citas balvas.

Dārza svētkos piedalīsies un informācijā dalīsies 20 ES valstu vēstniecības Latvijā.

Eiropas dienu Vērmanes dārzā organizē Ārlietu ministrija sadarbībā ar Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā, Eiropas Parlamenta Informācijas biroju, Rīgas domi un ES dalībvalstu vēstniecībām Rīgā.

2009.gadā Latvijā notika pirmie ES dārza svētki, un tajos piedalījās vairāk nekā 10 000 apmeklētāju.

1950.gada 9.maijā - piecus gadus pēc Otrā pasaules kara beigām un dienu pēc Vācijas kapitulācijas akta parakstīšanas - Francijas ārlietu ministram Robertam Šūmanam radās šķietami utopisks plāns apvienot Eiropas valstis vienotā rīcībā.

Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Austrumu pārvalde meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2014. gadā dzimušo Gabrielu Krūmiņu. Zēns šā gada 19. septembrī izgāja no mājām Rīgā, Krustpils ielā, lai it kā dotos uz skolu Rīgā, Sesku ielā, taču uz mācību stundām nav ieradies. Gabriels nav atgriezies mājās.