FOTO: Cik pasakains skats paveras no "Gaismas pils" augstākā stāva

© Portāls nra.lv

Šodien Latvijas Nacionālajā bibliotēkā notiek "Gaismas pils" arhitektam Gunāram Birkertam veltīts piemiņas pasākums. Ikvienam tā apmeklētājam šodien tiek piedāvāta arī unikāla iespēja- doties uz bibliotēkas ēkas augstākajiem stāviem, kur ikdienā var viesoties vien gida pavadībā.

6.septembrī notiekošajā piemiņas pasākumā atmiņās par Gunāru Birkertu dalīsies viņa laikabiedri - ar bibliotēkas projekta īstenošanu saistītas personas. Plkst. 13.00 Ziedoņa zālē tiks demonstrēta režisora Dāvja Sīmaņa dokumentālā filma "Pēdējā tempļa hronikas" (2012), kurā iemūžināta Gaismas pils būvniecība. Seansa apmeklējums - bez maksas.
Vienlaikus no plkst. 10.00 līdz 17.00 ikviens varēs doties uz LNB kori (12. stāvā), kur aplūkojama G. Birkertam veltīta ekspozīcija, iekārtota kā arhitekta darba studija. Interesenti varēs noklausīties LNB gida stāstījumu par ekspozīciju. Pateicoties Latvijas Nacionālās operas un baleta, Latvijas Radio un komponista Ērika Ešenvalda atbalstam, telpā īpašu noskaņu radīs operas "Iemūrētie" (2016) mūzika, liecina informācija, kas publicēta "Gaismas pils" mājaslapā.

Gunārs Birkerts tiek uzskatīts par visu laiku ievērojamāko un panākumiem bagātāko latviešu arhitektu. Pasaules arhitektūrā viņš ir pazīstams ar izcilu gaismas lietojumu 19 paša projektētajās bibliotēkās, vairākās baznīcās, muzejos un citās būvēs Amerikas Savienotajās Valstīs (ASV).

Latvijā

No pirmdienas, 8.jūlija, satiksmei tiks slēgts Saltupu ceļa posms 700 metru garumā no Meža ielas līdz Saltupiem, lai varētu sākt tilta pār Abula upi pārbūvi, aģentūru LETA informēja Smiltenes novada pašvaldības būvinženieris Andris Jaunpetrovičs.