Zaļais siets neglābs ne māju, ne naudas maku

BĪSTAMI. Pie Gaisa tilta VEF apkaimē kādu sen jau avārijas stāvoklī esošu ēku maskē dekoratīvs aizsegs, kas vietām jau ir izpluinīts, bet vietām tā nav vispār. Garāmgājēji var pat nenojaust, ka aiz šķietami gaumīgā zīmējuma, kas apklāj ēku, īstenībā ir bīstamas konstrukcijas © F64

Divi gadi ir pagājuši ļoti ātri, un ne mazāk strauji vairojies tā dēvēto zaļo sietu daudzums ap un pie Rīgas mājām. Pirms diviem gadiem Rīgas dome apstiprināja noteikumus, kuros paredzēts, ka no 2017. gada 1. septembra uz ēkām Rīgā aizliegts ilgstoši izmantot zaļo celtniecības sietu. Noteikumu mērķis bija motivēt būvju sakārtošanu, nevis to kritiskā stāvoklī esošo detaļu noslēpšanu zem celtniecības sieta. Rīgas centrā vien, pēc provizoriskas apskates, ir ap 160 ēku, kuru īpašniekus jau varētu sodīt par namu fasāžu nesakārtošanu.

Pašvaldības Vidi degradējošo būvju komisijas vadītājs un Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejas priekšsēdētājs Oļegs Burovs uzskata, ka namīpašniekiem bija pietiekami daudz laika - divas vasaras sezonas, lai sakārtotu ēku fasādes un to elementus. Īpašuma departaments no 1. septembra pārbaudīs ēkas Vecrīgā un Rīgas vēsturiskā centra robežās, lai pārliecinātos, vai tiek izmantoti aizsargtīkli. Apskati paredzēts pabeigt līdz oktobrim, pēc tam pašvaldība sazināsies ar ēku īpašniekiem, lai noskaidrotu viņu viedokli un iecerētos termiņus ēkas sakārtošanā, bet no decembra vai nākamā gada janvāra varētu sākt lemt par paaugstinātu nekustamā īpaša nodokļa piemērošanu nesakārtotajiem objektiem.

Pēc provizoriskiem datiem, vecpilsētā zaļais siets apjož 37 ēkas, Centra rajonā - 124 ēkas.

F64

Aizsargsietu var uzlikt uz dažiem mēnešiem, nevis vairākiem gadiem, norāda O. Burovs. Vairāk nekā 30 namīpašniekiem uzrakstītas informatīvas vēstules, diemžēl uz Rīgas pašvaldības aizrādījumiem namīpašnieki ne vienmēr reaģē, daudzi tos neņem vērā, uzskatot, ka zaļais siets nodrošina pietiekamu aizsardzību no krītošām un brūkošām ēkas detaļām. Pašvaldībai ir pretējs uzskats - aizsargtīkls un dekoratīvais fasādes aizsargs neglābs, ja no balkona vai dzegas nokritīs smaga apdares detaļa vai sagāzīsies sliktā tehniskā stāvoklī esošas ēkas siena. Var ciest cilvēki.

Rīgas domes saistošajos noteikumos Nr. 146 Rīgas pilsētas teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas saistošie noteikumi teikts, ka no 2017. gada 1. septembra uz ēkām Rīgā paredz aizliegt ilgstoši izmantot zaļo celtniecības sietu. Grozījumu mērķis ir motivēt būvju īpašniekus pēc iespējas ātrāk sakārtot būves, neizmantojot dažāda veida tīklus (zaļais tīkls, celtniecības siets), kas nenovērš problēmu, bet ir tikai dekoratīvs tās aizsegs.

Sākot no nākamās nedēļas, pašvaldības Īpašuma departaments apsekos ēkas, un, ja fasādi vai atsevišķus tās elementus vēl apklās būvsiets, pieprasīs īpašniekam paskaidrojumu. Ja siets segs nevis objektu, kurā notiek būvniecība, bet potenciālo graustu, tam varēs piemērot paaugstinātu nekustamā īpašuma nodokļa likmi 3 procentu apmērā.