Dienvidu tilta trešajai kārtai naudas nebūs

© Jānis Saliņš, f64

Dienvidu tilta trešās kārtas būvniecībai šogad līdzekļi atrasti nebūs, tāpēc jācer tikai uz nākamā gada budžetu. No plānotajiem 10 miljoniem latu Rīgas dome atrada iespēju tilta būvniekiem nodrošināt 1,26 miljonus latu, taču šā gada budžeta grozījumos papildu līdzekļu nebūs.

Par tilta 1. kārtu jāsāk maksāt, sākot jau no 15. jūlija. Tas nozīmē, ka šogad katrs rīdzinieks, zīdaiņus un pensionārus ieskaitot, samaksās 12 latu. Ar nosacījumu, ka iedzīvotāju skaits galvaspilsētā būs 710 000 cilvēku, kā tika reģistrēts 2009. gada vidū. Taču jau 2012. gadā Dienvidu tilts katram rīdziniekam izmaksās nepilnus 40 latus. Zinot, ka iedzīvotāju skaits Latvijā, arī Rīgā, sarūk, šī summa varētu arī palielināties.

Cerība uz Eiropas fondu finansējumu tilta celtniecības pabeigšanai ir nereāla, jo Satiksmes ministrija jau atbildējusi, ka galvaspilsētai jāmeklē cits objekts, kuram piesaistīt Kohēzijas fonda līdzekļus. Pirms gada Satiksmes ministrija ierosināja pieteikt Dienvidu tilta 3. kārtas jeb Zemgales virziena maģistrālā transporta mezgla projektu konkursam par Eiropas Savienības (ES) Kohēzijas fonda līdzfinansējumu. Nepagāja ilgs laiks, kad no ministrijas pienāca pilnīgi pretēja informācija. Proti, vajadzējis sagatavot pieteikumu par tilta projektu kopā ar pievedceļiem. Taču tas būtu bijis pārlieku dārgs projekts, tāpēc labāk meklēt kādu citu. "ES finansējumu var saņemt, ja valdība to atbalsta," skaidro Rīgas domes sabiedrisko attiecību speciālists Dzintars Zaļūksnis.

Par spīti būvnieku protestiem un brīdinājumiem, ka tilta iesaldēšana sagādās daudz problēmu, Rīgas domē apliecina, ka šogad naudas nebūs. Līgumā ar būvniekiem paredzēts, kādā kārtībā viņiem jāatstāj objekts un kā jānodrošina, lai būve netiktu izdemolēta, Neatkarīgajai atbildēja Satiksmes departamentā. Piešķirtos 1,26 miljonus latu būvnieki varēja izstiept visa gada garumā, lai būtu ko darīt, pašvaldības nostāju pauž Dz. Zaļūksnis. Būvnieki turpinās darbu pie otrās kārtas – Slāvu apļa izbūves.

"Kas notiks nākamajā gadā, pašlaik nevar pateikt neviens," attiecībā uz finansējuma piešķiršanu tilta 3. kārtas celtniecībai komentē Dz. Zaļūksnis.

Šogad norēķini par Dienvidu tilta celtniecību no Rīgas maka izmaksās 8,5 miljonus latu, bet nākamgad – kopumā jau nepilnus 17 miljonus latu.

Svarīgākais