Atsevišķus Rīgas pils jumta fragmentus var nākties nomainīt vēl pirms rekonstrukcijas

Rīgas pils jumta defekts, kas radās februārī, ir novērsts ar VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) spēkiem, bet iespējams, ka atsevišķus jumta fragmentus vajadzēs nomainīt vēl pirms lielajiem remontdarbiem, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja VNĪ pārstāve Daiga Laukšteina.

Kā ziņots, februāra vidū Rīgas pils ceturtajā stāvā daļēji iebruka griesti. "Ņemot vērā, ka VNĪ speciālisti varēja operatīvi konstatēt Rīgas pils jumta defekta cēloni, kā arī konkrētais jumta bojājums nebija liels, tas tika novērsts bez finanšu līdzekļu un ārpakalpojumu piesaistes. Ir pārbaudīti un nostiprināti dakstiņi, pielikti piekārto griestu izņemtie fragmenti," sacīja Laukšteina.

Patlaban atbilstoši termiņiem vēl turpinās Rīgas pils Priekšpils rekonstrukcijas un restaurācijas tehniskā projekta izstrāde, kas konkursa rezultātā uzticēta pilnsabiedrībai "Pils projekts''. Tehniskais projekts top visai Rīgas pils Priekšpilij, pils dārzam, bastionam un žogam. Savukārt skiču projekts jau saskaņots ar Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju.

"Nevar izslēgt, ka atsevišķus jumta fragmentus vajadzēs nomainīt vēl pirms lielajiem remontdarbiem, jo dažviet dakstiņi ir sliktā stāvoklī. VNĪ turpina regulāri apskatīt un novērtēt jumta stāvokli, īpaši nokrišņu laikā," skaidroja Laukšteina.

"Sniegotā ziema bija nopietns pārbaudījums daudzām ēkām. Lai arī sniegs no jumtiem tika regulāri tīrīts, tas vienalga snigšanas laikā sakrājās un radīja papildus slogu. Rīgas pilī caur sūci jumta segumā kūstošais sniegs vispirms iekļuva bēniņos. Pēcāk ūdens piles parādījās ceturtā stāva koridorā. Uzreiz tika veikti visi nepieciešamie preventīvie drošības pasākumi – regulāri apsekotas konkrētās telpas un novērtēts griestu stāvoklis, noņemti griestu apmetuma fragmenti, kas varētu atdalīties," sacīja Laukšteina.

"Konkrētajā vietā atrodas apmēram 20 gadu vecs dakstiņu jumta segums, kas jau sācis slāņoties," paskaidroja VNĪ pārstāve.

Jau ziņots, ka šīs jumta seguma daļas nomaiņa iekļauta Rīgas pils Priekšpils rekonstrukcijas un restaurācijas darbu plānā. Patlaban šis projekts turpinoties, kā to paredz VNĪ, Kultūras ministrijas un Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas izstrādātā programma "Mantojums - 2018: kultūras infrastruktūras uzlabošanas programma 2006.-2018.gadam", skaidroja Laukšteina.

VNĪ pārstāve informēja, ka saskaņā ar noslēgto līgumu tehniskais projekts jāizstrādā 18 mēnešu laikā - līdz šā gada 20.jūlijam. "VNĪ regulāri seko līdzi projekta izstrādes gaitai, un patlaban droši var sacīt, ka darbs rit pēc grafika un atbilstoši termiņam," uzsvēra Laukšteina.

Kā norādīja VNĪ pārstāve, Rīgas pils Priekšpils rekonstrukcija un restaurācija pēc pašreizējām prognozēm varētu sākties 2010.gada beigās. Taču pirms tam vēl būšot nepieciešams Ministru kabineta (MK) lēmums par VNĪ ieguldīto līdzekļu atgriešanu nomas maksas veidā.

Laukšteina skaidroja, ka restaurācijas un rekonstrukcijas projekta precīzas kopējās izmaksas patlaban nevar nosaukt, taču tās "noteikti nebūs mazas". "Visai precīzas izmaksas tiks noskaidrotas būvniecības darbu iepirkuma procedūras rezultātā. Zināmas aplēses jau būs ietvertas tehniskā projekta ekonomikas sadaļā," norādīja VNĪ pārstāve.

Latvijā

Administratīvā rajona tiesa oktobrī pretēji Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) lēmumam uzdevusi piešķirt bēgļa statusu Latvijā kādai Baltkrievijas režīma opozicionārei, liecina publiski pieejamais tiesas spriedums.

Svarīgākais