Rīgas bērnudārzā 40 bērni inficējas ar salmonelozi

Attēlam tikai ilustratīva nozīme. © Scanpix

Rīgā ar salmonelozi inficējušies kādas pirmsskolas izglītības iestādes bērni. Saslimšana reģistrēta deviņās no 11 grupiņām, kopumā saslimuši 40 bērni, nra.lv uzzināja Latvijas Infektoloģijas centrā.

Laika posmā no 14. līdz 26. aprīlim vienā no Rīgas pirmsskolas izglītības iestādēm bērnu vidū reģistrēti 40 saslimšanas gadījumi ar salmonelozi. Saslimšanas gadījumi reģistrēti deviņās no vienpadsmit grupām. Bērni inficējušies, lietojot uzturā inficētos pirmsskolas izglītības iestādes pārtikas bloka ēdienus, kas pagatavoti no vistas gaļas, neievērojot tehnoloģiskā un higiēniskā režīma prasības. Par radušos situāciju informēts Pārtikas un veterinārais dienests.

Salmoneloze ir infekcijas slimība, kas parasti skar zarnu traktu. Salmonelozes simptomi ir slikta dūša, vemšana, krampji, caureja, drudzis, galvassāpes. Ja slimība noris smagā formā, kā arī, ja saslimušais ir mazs bērns, liels šķidruma zudums var izraisīt smagu organisma atūdeņošanos. Salmonelozes simptomi parādās 6 – 72 stundas pēc inficēšanas.

Cilvēku inficēšanās notiek, lietojot uzturā nepietiekami termiski apstrādātus dzīvnieku valsts produktus (gaļu, olas, pienu un piena produktus, zivis, garneles u. c.) vai ar ēdienu, kas pagatavots no šiem termiski neapstrādātajiem produktiem. Tāpat var inficēties, kontaktējoties ar inficētiem dzīvniekiem (putnkopība, lopkopība); mazi bērni var inficēties, spēlējoties ar mājdzīvniekiem – putniem, bruņurupučiem, pelēm un žurkām, vai arī lietojot uzturā tādus ēdienus, kas pagatavoti apstākļos, kur netiek ievērotas sanitārās normas – salmonellu pārnešana no jēliem uz gataviem pārtikas produktiem ar rokām, virtuves priekšmetiem un virsmām, kukaiņiem un grauzējiem, kā arī šo produktu tieša saskare, nepareizi tos glabājot.

Latvijas Infektoloģijas centra speciālisti atgādina, ka jebkurā laikā ir svarīgi ievērot personisko higiēnu un regulāri mazgāt rokas!

Latvijā

IZM solītie tūristu tūkstoši uz olimpisko atlasi basketbolā neatbrauca. 5 miljoni iztērēti, bet kļūdas prognozēs neatzīst. Ja pirms olimpiskā turnīra IZM un LBS solīja naudu budžetam, šobrīd atrunājas ar emocijām un patriotismu. Olimpisko atlasi ar pustukšajām tribīnēm un naudas izlietošanas lietderību neviens nevērtēs, vēsta TV raidījums "Nekā personīga".

Svarīgākais