Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Gaiļezera "graustbūvi" grib pārveidot par sociālās aprūpes iestāžu ēku; meklē investorus

MEKLĒ ĀRZEMĒS. Kādreiz iecerētais dzemdību nams šeit nebūs, bet nepabeigto ēku īpašnieki cer atrast investorus, lai šo būvi pārveidotu par medicīnas un sociālās aprūpes iestāžu ēku © F64

Pieklususi kņada ap pagājušā gadsimta 80. gados tā arī neuzbūvēto daudzstāvu Gaiļezera slimnīcas dzemdību nama korpusu, ko bija iecienījuši asu izjūtu cienītāji un dzērāji. Rīgas domes Vidi degradējošo būvju komisija šai ēkai Hipokrāta ielā 2 noteica B kategorijas grausta statusu un īpašniekam lika veikt pasākumus, kas vismaz apgrūtinātu nepiederošu personu iekļūšanu teritorijā un nepabeigtajā celtnē.

Tagad vietējie iedzīvotāji stāsta, ka viņu īpašumus apmeklējot mērnieki, uzmērot gan neuzbūvēto ēku, gan teritoriju. Tā kā ir jau piedzīvots, ka viņu īpašumam nošņāpj kādu gabalu Gaiļezera būves dēļ, viņi ir nobažījušies, ka mērīšana varētu liecināt par līdzīgiem nolūkiem.

Neatkarīgā noskaidroja, ka ēkas atjaunošanas projektā joprojām ir nepilnības, tāpēc tās jāizlabo, lai saņemtu būvatļauju. Būvju demontāža nav pieprasīta, tāpat arī nav mainīti plāni uzbūvēt ēku medicīnas vai sociālās aprūpes iestādes vajadzībām.

«Iekonservētā jaunbūve joprojām ir SIA Nule 8 īpašums. Joprojām tiek meklēti projekta investori vai pakalpojumu operatori, bet meklēšana Latvijas robežās noslēgusies. Tagad meklējumi notiek tikai ārvalstīs.

SIA Nule 8 investoru meklējumiem piesaistījusi starptautisko auditoru kompāniju Ernst & Young, jo uzņēmums cer uz tās milzīgo pieredzi un iestrādēm.

Projektu joprojām iecerēts attīstīt medicīnas un sociālo aprūpes iestāžu vajadzībām. Šobrīd ap būvi topogrāfiskie un tehniskie mērījumi notiek, lai laikus būtu veikti visi tehniskie priekšdarbi un teritorijas izpēte, pirms sāktos būves projektēšana. Tiek mērīti arī būves bojājumu apmēri. Taču par projektēšanu vēl pāragri runāt, kamēr nav atrasti un piesaistīti investori, jo tikai tad būs līdz galam skaidrs, ko tieši un kāda rakstura ēku projektēt. Un tad arī būs sabiedriskās apspriešanas process, kā to nosaka likums. Mērīšanas darbi nekādā gadījumā nav saistāmi ar apkārt esošo privāto teritoriju uzmērīšanu,» teikts uzņēmuma atbildē Neatkarīgajai.

Šo būvi 2011. gadā iegādājās SIA Arčers, kas iespēju robežās iekonservēja nepabeigto jaunbūvi, noslēdzot šahtas, logus un ieejas mezglus. Pēc tam īpašums pārgāja SIA Nule 8 īpašumā, kura īpašnieki ir tie paši, kas SIA Arčers.

***

UZZIŅAI

B kategorijas grausts - cilvēku drošību apdraudoša būve potenciāli bīstamā tehniskā stāvoklī. Būvi par B kategorijas graustu atzīst, ja konstatēti būtiski bojājumi jumtu konstrukcijās, lietus ūdens novadīšanas sistēmu elementos, caurrūsējumi, detaļu deformācija, plaisas ēkas sienās, nav nodrošināta logu un durvju ailu noslēgšana un novērsti citi līdzīgi bojājumi.

Avots: Rīgas domes saistošie noteikumi nr. 146 Rīgas pilsētas teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas saistošie noteikumi