Atsevišķi rīdzinieki lūdz pieslēgt atpakaļ apkuri

Pavasarim neatnākot tik ātri, kā gribētos, atsevišķi rīdzinieki, kuri bija atslēguši apkuri, tagad lūdz to pieslēgt atpakaļ, aģentūrai LETA pastāstīja AS "Rīgas siltums" (RS) Informācijas daļas vadītāja Linda Rence.

Piemēram, pašvaldības SIA "Kurzemes namu apsaimniekotājs" lūdzis pieslēgt atpakaļ apkurei aptuveni 600 ēkas.

Kā ziņots, vakar siltums Rīgā bija atslēgts jau 1637 ēkām jeb 22,2% RS apkalpoto objektu. Apkures atslēgta arī vairākām izglītības un ārstniecības iestādēm.

Kā norādīja Rence, apkure tiek atslēgta pēc ēku apsaimniekotāju lūguma. Gandrīz visās mājās ir jaunie siltummezgli, kas ieslēdzas tikai nakts laikā, tādējādi nodrošinot iedzīvotājiem dzīvokļos optimālo 18-20 grādu temperatūru. "Tādēļ ar siltuma atslēgšanu var nesteigties, jo siltums tiks piegādāts tikai aukstākajā laikā."

"Rīgas siltums" nevar pieslēgt vai atslēgt apkuri, kamēr nama īpašnieks vai apsaimniekotājs nav izteicis šādu lūgumu. Agrāk apkure tika pieslēgta, ja vidējā diennakts temperatūra trīs dienas pēc kārtas bija zemāka par plus astoņiem grādiem.

Apkures sezona Rīgā sākās jau pagājušā gada oktobra sākumā, bet vairums ēku tika apkurei pieslēgts līdz oktobra beigām. Līdzīgi bija arī 2008./2009.gada apkures sezonā. 2007./2008.gada apkures sezona sākās septembra beigās, bet noslēdzās aprīļa beigās.

LETA jau ziņoja, ka Rīgas pašvaldība iecerējusi pārņemt kontroli "Rīgas siltumā", vienojoties ar mazo akcionāru - enerģētikas kompāniju "Dalkia". Pašvaldībai pieder 49% "Rīgas siltuma" akciju, bet "Dalkia" - 2%. Vēl 48,995% akciju pieder Latvijas valstij, kuras intereses pārstāv Ekonomikas ministrija, bet valsts enerģētikas kompānijai "Latvenergo" - 0,005%.

RS ir viens no galvenajiem siltumenerģijas piegādātājiem Rīgā. Tas veic siltumenerģijas ražošanu, pārvadi un realizāciju, kā arī nodrošina siltumenerģijas lietotāju ēku iekšējās siltumapgādes sistēmu tehnisko apkopi. 77% no uzņēmuma piegādātās siltumenerģijas tiek izmantoti dzīvojamo māju apkurei un karstā ūdens sagatavošanai. RS siltumenerģiju piegādā aptuveni 7500 ēkām.

Žurnāla "Kapitāls", "IBS Prudentia" un "NASDAQ OMX Riga" 2009.gada pētījumā "101 vērtīgākais Latvijas uzņēmums" RS ar uzņēmuma vērtību 93,37 miljoni latu ierindojas 20.vietā, bet 2008.gada pētījumā RS ar uzņēmuma vērtību 52,66 miljoni latu ierindojās 39.vietā.

Latvijā

Trešdien, 18. septembrī, Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļa pievienojās Satiksmes drošības vadības biroja Speciālo uzdevumu nodaļas darbiniekiem, lai akcijas “ROADPOL Drošības dienas” laikā kopīgi pievērstu uzmanību dažādiem ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem. Kopīgā pārbaude tika veikta ar policijas netrafarēto transportlīdzekli.