IUB aizliedz NBS iegādāties 120 000 litru dzeramā ūdens

Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) šonedēļ aizliedzis Aizsardzības ministrijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Nodrošinājuma pavēlniecībai slēgt līgumu ar SIA "Futurus Food" par 120 000 litru dzeramā ūdens piegādi, liecina IUB interneta mājaslapā pieejamā informācija.

Sūdzību par NBS lēmumu par piemērotāko no sešiem cenu aptaujā saņemtajiem piedāvājumiem atzīt "Futurus Food" piedāvājumu minēto ūdens apjomu piegādāt par 1188 latiem IUB iesniedza SIA "Zingus", kura piedāvātā līgumcena bija 12 000 latu, kas bija nākamā zemākā dzeramā ūdens piegādes cena.

Piedāvājumus cenu aptaujā bija snieguši arī SIA "Daba VES", kuras piedāvātā līgumcena bija 15 206 lati, SIA "Master Class", kuras piedāvātā līgumcena bija 14 545 lati, SIA "Mežotne LDA", kas piedāvāja 16 800 latu līgumcenu, un SIA "Simantik", kuras piedāvātā līgumcena bija 20 400 lati.

Sūdzībā IUB "Zingus" norādīja, ka, iepazīstoties ar iepirkuma komisijas protokoliem, ir konstatējis būtiskus pārkāpumus, proti, iepirkuma komisija ir pieprasījusi no "Futurus Food" paskaidrojumu par tās iesniegto piedāvājuma cenu, kas bez pievienotās vērtības nodokļa bijusi 1188 lati.

Saņemot "Futurus Food" paskaidrojumu, ka pieteikumā summas ir norādītas kļūdainas un to, kādai patiesībā ir jābūt kopējai summai, "Zingus" nāca pie secinājuma, ka NBS Nodrošinājuma pavēlniecība "Futurus Food" pretlikumīgi un nepamatoti atzinusi par uzvarētāju par tā piedāvāto kopējo līguma summu, kas bijusi labota.

"Zingus" lūdza aizliegt pasūtītājam slēgt iepirkuma līgumu.

NBS Nodrošinājuma pavēlniecība savos paskaidrojumos IUB norādīja, ka "Futurus Food" savā piedāvājumā par 120 000 litru dzeramā ūdens ir norādījusi cenu 1188 lati bez PVN. Ņemot vērā, ka šī cena bija zemāka par citu pretendentu piedāvāto vismaz desmit reizes, iepirkuma komisijai radās šaubas, ka šī cena var būt nepamatoti

lēta, tādēļ komisija izlēmusi pieprasīt pretendentam skaidrojumu par būtiskajiem piedāvājuma nosacījumiem.

"Futurus Food" sniedzis atbildi, norādot, ka cenas aprēķinos darbinieku neuzmanības dēļ ieviesusies kļūda, jo piedāvājuma kopējā summa bija norādīta par mazāku apjomu. Iepirkuma komisija pieņēma "Futurus Food" skaidrojumu, jo uzskatīja, ka pretendenta izslēgšana no turpmākas vērtēšanas būtu formāla, kā dēļ par dzeramo ūdeni būtu jāmaksā vairāk un varētu būt nelietderīgi izmantots finansējums, skaidroja NBS Nodrošinājuma pavēlniecība.

IUB "Zingus" iesniegto sūdzību atzina par pamatotu un aizliedza NBS Nodrošinājuma pavēlniecībai slēgt iepirkuma līgumu ar cenu aptaujā "Dzeramais ūdens 120 000 litru" noteikto uzvarētāju, kā arī uzdeva pasūtītājam 10 darba dienu laikā no lēmuma saņemšanas dienas novērst iesniegumu izskatīšanas komisijas konstatētos pārkāpumus, atkārtoti izvērtējot cenu aptaujā iesniegtos piedāvājumus.

IUB lēmumu mēneša laikā no saņemšanas dienas iespējams pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā.

Svarīgākais