Arī Rīgā pārtikas paku visiem trūcīgajiem varētu nepietikt

Rīgas trūcīgie iedzīvotāji saņēmuši jau 5000 pārtikas paku, kuras tiek finansētas no Eiropas Savienības līdzekļiem, taču, kā nra.lv atzīst Rīgas Sociālā dienesta vadītājs Ervīns Alksnis, pārtikas paku, visticamāk, pilnīgi visiem trūcīgajiem nepietiks.

Tiesa, E. Alksnis uzsver, ka tā ir visas Latvijas problēma un ar šo paku nodrošināšanu, sagādi Sociālajam dienestam praktiski nav sakara, jo to organizē valsts iestādes. "Mēs vairāk palīdzam ar informāciju cilvēkiem, kur šīs pakas saņemt, kā arī, protams, izsniedzam trūcīgās personas izziņu, kas noteikti cilvēkam ir jāņem līdzi un jāuzrāda, lai paku vispār varētu saņemt," sacīja E. Alksnis.

Apmēram pieci tūkstoši paku pašlaik ir izdalītas rīdziniekiem. Tomēr kopējais trūcīgu personu skaits Rīgā ir virs 20 000 cilvēku. E. Alksnis atzīst, ka tad, kad pakas tika organizētas, nebija nojausmas, ka trūcīgo skaits varētu pieaugt tik strauji. Vinaprāt, galvenais iemesls tam ir nespēja izmodelēt, cik tad trūcīgo būs un cik pakas vajadzēs. Tiesa, ar šo trūcīgo skaita aplēšanu nenodarbojas sociālie darbinieki, bet gan ministrijas, tāpat arī Sociālais dienests nedala šīs pakas.

Kopumā Eiropa ir paredzējusi izplatīt ap 70 000 pārtikas paku šogad. Viena Eiropas paka satur puskilogramu griķu pārslu, kilogramu četrgraudu pārslu, puskilogramu ātri vārāmo auzu pārslu, 400 gramus pankūku miltu, 200 gramus vājpiena pulvera, kā arī divus litrus 2% piena. Šāda paka pienākas trūcīgajam ik mēnesi.

Tomēr E. Alksnis zināja stāstīt, ka gadījumos, ja uz pārtikas izdales vietu atnāk viena persona, tā saņem vienu paku, bet, ja ģimene, kurā ir četri cilvēki, tad tā saņem trīs pakas. "Tā varbūt nav netaisnība, bet gan nevalstisko organizāciju vēlme palīdzēt visiem trūcīgajiem situācijā, ka visiem pārtikas paklu varētu nepietikt," atzina E. Alsknis.

Viņš uzsvēra, ka rīdziniekiem ir pieejamas arī zupas virtuves, kur šogad atšķirībā no pagājušā gada ir būtiski palielināts porciju skaits, ko izdala dienas laikā. Vidēji pašlaik tās ir 1000 porcijas. Tāpat rīdziniekiem ir iespēja pieteikties projektā Paēdušai Latvijai, kuru sagatavotās pārtikas pakas pat nevar salīdzināt ar Eiropas pakām.

Rīgā pārtikas pakas dala septiņas organizācijas. Informāciju par pārtikas paku saņemšanas vietām var uzzināt Rīgas Sociālajā dienestā, pa bezmaksas tālruni 80005055.

Svarīgākais