Rīgas dome pašvaldības dzīvokļus dos arī hipotekārajiem parādniekiem

Rīgas dome pašvaldības dzīvokļus piešķirs arī tiem iedzīvotājiem, kuri savu mitekli zaudējuši hipotekārā kredīta dēļ. Tomēr pretendenti uz šādu palīdzību tiks izvērtēti pēc striktiem kritērijiem.

Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas deputāti aizvadītajā nedēļā akceptēja jaunu saistošo noteikumu Personu, kurām nepieciešama palīdzība dzīvokļa jautājumu risināšanā, reģistrācijas un palīdzības sniegšanas kārtība projektu.

Plānots, ka turpmāk dzīvokļu rindā varēs uzņemt maznodrošinātas personas, ar kurām kopā dzīvo un kuru apgādībā ir nepilngadīgs bērns, un atsevišķi dzīvojošas pensijas vecumu sasniegušas vai par 1. vai 2. grupas invalīdu atzītas personas, ja tās tiek izliktas no tām piederoša dzīvokļa par hipotekārā kredīta, kas ņemts vienīgā dzīvokļa iegādei, parādsaistību nepildīšanu, ja aizņēmums nepārsniedz 100 000 latu. Domes sabiedrisko attiecību speciāliste Dzintra Āboliņa uzsver, ka, piemēram, darba spējīgu vīrieti, kuram kredītu vairāk nekā sunim blusu, rindā neuzņems. "Saprotot šo situāciju, kāda pašlaik ir valstī, Rīgas dome sniegs palīdzību tikai maznodrošinātiem cilvēkiem, tādiem, kuri nevar par sevi pastāvēt," viņa saka. Hipotekārā kredīta parādniekiem nāksies saprast, ka viņi nesaņems labiekārtotu dzīvokli. Šobrīd ir būtiski viņiem palīdzēt tik daudz, lai ģimene iegūtu jumtu virs galvas.

Noteikumu projektā arī paredzēts, ka daudzbērnu ģimenes un ģimenes, kurās audzina bērnu invalīdu, reģistrēs atsevišķā reģistrā, lai viņiem būtu iespēja saņemt atbilstošu dzīvojamo telpu. Projektā ir papildinātas un precizētas personu kategorijas, kuras varēs reģistrēties sociālās dzīvojamās telpas vai sociālā dzīvokļa īrēšanai, kā arī īrētās dzīvojamās telpas apmaiņai pret citu. Galīgo lēmumu par šo saistošo noteikumu apstiprināšanu pieņems Rīgas dome.

Pašlaik Rīgā rindā uz dzīvokli gaida 7758 cilvēki. Pašvaldība sola, ka šogad tiks uzbūvētas septiņas dzīvojamās mājas ar kopumā 870 dzīvokļiem (četras no tām jau ir gatavas). Piecu pašvaldības dzīvojamo māju celtniecība uzsākta Pļavniekos, Ulbrokas ielā 13.

Tajās kopumā būs 792 dzīvokļi, to skaitā 288 vienistabas dzīvokļi, 288 divistabu dzīvokļi, 120 trīsistabu dzīvokļu un 96 četristabu dzīvokļi. SIA Rīgas pilsētbūvnieks plāno jau šā gada beigās nodot ekspluatācijā trīs no piecu ēku kompleksa, un tas nozīmē, ka Rīgā būs vismaz 500 jaunu dzīvokļu. Atgādinām, ka Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) nesen solīja, ka tuvāko trīs gadu laikā pilsētā tiks uzbūvēti 5000 dzīvokļu.

Neatkarīgā uzzināja, ka jau maijā pašvaldība varētu izsludināt iepirkumu konkursu.

Svarīgākais