FOTO: Topošā Latvijas karoga pamatos iemūrē vēstījumu nākamajām paaudzēm

© Publicitātes foto

Ir noslēgusies monumentālā Latvijas karoga pamatu izbūve Rīgā, AB dambī. Karoga pamatos svinīgi tika iemūrēta kapsula ar vēstījumu nākamajām paaudzēm.

Kapsulā līdz ar vēstījumu nākamajām paaudzēm tika ievietota informācija par Latvijas karoga vēsturi.

Fiksēts pirmais sarkanbaltsarkanā karoga pieminējums Vecākajā atskaņu hronikā, stāstīts par karoga vēsturi Latvijas valsts likumdošanā kopš tā iekļaušanas Latvijas Republikas Satversmē un līdz karoga atjaunošanai par Latvijas Republikas simbolu 1990.gadā, kā arī norādīti Latvijas Republikas Satversmes panti, kas nosaka Latvijas karoga krāsas, proporcijas un lietojumu. Vēstījums stāsta arī par ilgtermiņa projektu “Latvijas karogs”, Rīgā izbūvējot augstāko Latvijas karogu 60 m augstā karoga mastā. Kapsulā tradicionāli iekļauti arī avīžu izdevumi un projekta īstenošanā iesaistīto personību novēlējumi nākamajām paaudzēm.

Publicitātes foto

“Ar monumentālā Latvijas karoga pamatu izbūvi Rīgā tiek ielikti arī simboliski pamati jaunai tradīcijai un veidam, kā novērtēt Latvijas neatkarību, valsts brīvību un vēsturi katru dienu. Lielizmēra sarkanbaltsarkanais karogs, plīvojot augstu pāri Daugavai, ikvienam atgādinās par Latvijas valsti - tas sevī nes mūsu lielās vēstures notikumu garu - sajūtas, kas mums liek apzināties mūsu kopīgo pagātni un nākotni, un vairo kopības un patriotisma apziņu ikvienā no mums,” teica biedrības "Latvijas karogs“ valdes priekšsēdētājs Rihards Kols svinīgajā kapsulas iemūrēšanas ceremonijā.

Karoga masts tiks balstīts uz septiņiem ieurbtiem pāļiem vairāk nekā 23 metru dziļumā. Tagad virs pāļiem ir izbūvēts monolīti betonēta dzelzsbetona pamatu režģžogs, kas kalpos kā pamats 60 metrus augstajam karoga mastam. Pamatu izbūvi realizējis uzņēmums SIA “Monolīts SAG”.

Sergejs Ignatjevs, SIA “Monolīts SAG” valdes loceklis: “Dalība “Latvijas karogs” projektā mūsu uzņēmumam ir liels pagodinājums. Esam ielikuši savu artavu unikālā projektā ar ļoti nozīmīgu, simbolisku vērtību, kas līdz ar gadiem tikai pieaugs. Arī profesionāli šis ir bijis izaicinājums, jo pamatu izbūves un betonēšanas darbi bija jāveic specifiskā vietā - AB dambī, kur iepriekš, lai pārliecinātos par grunts drošību, tika īstenoti inženierģeoloģiskie izpētes darbi.”

Plānots, ka jau drīzumā tiks uzsākti visi darbi saistībā ar 60 m augstā karoga masta piegādi, uzstādīšanu un nepieciešamajiem inženierkomunikācijas darbiem. Šo darbu posmu realizēs uzņēmums “RECK”.

“Latvijas karogs” ir unikāls ilgtermiņa projekts. Tā ietvaros līdz Latvijas simtgades sagaidīšanai 2018. gadā ir iecerēts izvietot Latvijā augstāko monumentālo Latvijas valsts karogu uz AB dambja Rīgā. Monumentālus valsts karogus plānots izvietot arī Latvijas novados, aicinot projektā iesaistīties pašvaldības.

Monumentālie karogi jau uzbūvēti Smiltenē, Ogrē, Limbažos, Valkā, savukārt to uzstādīšana vēl tiek plānota Siguldā, Alūksnē, Liepājā un Valmierā. Novados karoga mastu izbūve tiek realizēta gan par ziedotāju, gan pašvaldību līdzekļiem.

Savukārt projekta realizēšana valsts galvaspilsētā tiek īstenota, pateicoties privātiem ziedojumiem, nepiesaistot valsts un pašvaldības līdzekļus.

Pēc karoga masta izbūves Rīgā, tas tiks nodots Rīgas domes īpašumā, kas tālāk uzņemsies visus objekta apsaimniekošanas un uzturēšanas darbus.

Projekta “Latvijas karogs” vizualizāciju un tehniskā projekta izstrādi Rīgai veicis SIA “Projektēšanas birojs ARHIS” arhitekta Andra Kronberga virsvadībā.

Svarīgākais