Atbalsta vēža pacientus un cīnās par viņiem

ATBALSTS. Kampaņai Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu! liels atbalsts – sākot ar pacientu ģimenēm un tuviniekiem, draugiem, paziņām, mediķiem un basketbolistēm, kuras Rozā lentītes spēlē sestdienas vakarā Rīgā pārspēja Baltkrievijas izlasi © Lauris Aizupietis/F64

Sabiedrības atbalstu vēža pacientiem pierāda spilgtais kampaņas Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu! gājiens Rīgas centrā Ejam kopā, lai dzīvotu!

Gājienā devās gan pacienti un cilvēki, kuri paši vai viņu radinieki saskārušies ar vēža diagnozi vai pazīst kādu, kuru slimība skārusi, mediķi, kuri ikdienā strādā ar vēža pacientiem, uzņēmumi, kuriem rūp savu darbinieku veselība, un visi citi, kuri uzskata, ka vēža pacienti Latvijā ir pelnījuši saņemt efektīvu ārstēšanu un lielāku valsts atbalstu. Gājienā devās arī vēža pacientes, kuras pašlaik saņem terapiju, - speciālā kampaņas autobusā, tā apliecinot kampaņas mērķu svarīgumu. Vēl pirms gājiena pie Brīvības pieminekļa bija pieejama kampaņas informācijas telts ar dažādiem materiāliem cilvēkiem par veselību un vēža skrīninga pārbaudēm un darbojās arī medicīnas centra MFD mobilais mamogrāfs.

Kampaņu organizē vēža pacienšu atbalsta biedrība Vita un Latvijas Basketbola savienība, lai vērstu sabiedrības un politiķu uzmanību vēža pacientu ārstēšanai. Kampaņas mērķis ir aicināt sievietes doties uz profilaktiskajām pārbaudēm, kuras apmaksā valsts, un arī vērst politiķu uzmanību. «Diemžēl augstie vēža pacientu mirstības rādītāji varētu būt zemāki, ja Latvijā valsts nodrošinātu jaunu, efektīvu medikamentu un ārstēšanas metožu apmaksu vēža pacientiem,» uzsvēra biedrības Vita vadītāja Irina Januma. Biedrības veiktajā iedzīvotāju aptaujā atklājās, ka 90 procentu aptaujāto personīgi pazīst kādu, kuram ir vēzis, vai paši kādreiz ir saskārušies ar šo diagnozi. Katrs piektais aptaujā atzīst, ka nav informēts par valsts apmaksātā vēža skrīninga programmām. Katrs otrais aptaujātais atzīst, ka kādreiz ir ziedojis naudu vēža ārstēšanai, visbiežāk atvēlot naudas summu līdz 50 eiro. Cilvēki arī atzinuši: ja vēzis piemeklētu pašus aptaujātos, 98 procenti cilvēku vēlētos saņemt efektīvāko iespējamo ārstēšanu neatkarīgi no vēža slimības smaguma. «Aptauja mums parāda, ka tie aptaujātie, kuri šaubās par valsts pienākumu palīdzēt smagi slimajiem vēža pacientiem, tomēr vēlētos saņemt valsts atbalstu, ja paši nonāktu līdzīgā situācijā,» secina I. Januma. Pašlaik daļai vēža pacientu iespēja dzīvot tiek dota, tikai pateicoties ziedojumiem, tāpēc kampaņas mērķis ir panākt adekvātu finansējumu onkoloģijas medikamentiem.



Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.