Rīgā tomēr saglabās aizlieguma zīmes par sēdēšanu zālienā

Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) pilda savu solījumu atļaut uzturēties pilsētas zālienos. Tas nozīmē, ka pašreizējo aizliegumu nāktos atcelt. Tomēr domes Mājokļu un vides komitejā izskatītie grozījumi pašvaldības saistošajos noteikumos ir veikti tieši tik diplomātiski, lai tos varētu iztulkot gan kā aizliegumu, gan kā atļauju. Tie vēl jāapstiprina domes sēdē.

Pašreizējā redakcijā noteikumos minēts, ka aizliegts atrasties zālienā Rīgas kultūrvēsturiskā centra apstādījumos (Esplanādē, Kanālmalas apstādījumos, Rīgas pils skvērā, Kronvalda parkā, Vērmanes dārzā), kā arī apstādījumos, kuros ir pašvaldības izvietotas aizlieguma zīmes. Jaunajā redakcijā ir norādīts, ka aizliegts "atrasties Kanālmalas apstādījumos, kā arī zālienā un apstādījumos, kuros ir pašvaldības izvietotas aizlieguma zīmes". Tas nozīmē, ka, uzliekot attiecīgas zīmes un pamatojot to nepieciešamību, tik un tā būs iespējams neļaut laiskoties Rīgas centra apstādījumos un parkos.

Kurš izlems, kā šīs aizlieguma zīmes izvietojamas? "Ceru, ka uzticēsies mums un atļaus izlemt mums. Ja redzēsim, ka [cilvēku] uzturēšanās degradē zālienu, un ja būs iespējams atrast finansējumu tā sakārtošanai, tad zīmes varētu uzstādīt," skaidro pašvaldības uzņēmuma Rīgas dārzi un parki direktors Agnis Kalnkaziņš.

Viņš stāsta, ka Vērmanītī jau līdz šim, par spīti formālajam aizliegumam, cilvēki tik un tā pastaigājušies zaļajā zonā, bērni tur rotaļājušies. Viņš vērtē, ka esošie noteikumi ierobežojuši gulšņāšanu zaļumos, bet ne vairāk. A. Kalnkaziņš atzīst, ka aizlieguma zīmes parkos, iespējams, pašlaik vairs nevar saskatīt, jo lielākoties tās ir nozāģētas.

Diskusijas par to, vai centra parkos drīkst sēdēt, gulēt un visādi citādi atpūsties tieši zālienā, ar apbrīnojamu sīkstumu ilgst jau vairākus gadus un ir pārdzīvojušas vairākus Rīgas mērus. Līdz šim Rīgas dārzi un parki apelējuši pie zaļās domāšanas, stāstot, ka centra apstādījumu zālieni nav ierīkoti ar tādu sēklu maisījuma sastāvu, lai tas būtu paredzēts intensīvai lietošanai. Savukārt partija Jaunais laiks piedāvājusi argumentu, no kura izriet, ka atļauja gulēt zālienā glābs pilsētas ekonomiku. "Ņemot vērā to, ka Rīgas dome aktīvi piedalās Rīgas tūrisma attīstības biroja rīkotajās akcijās un ir ieinteresēta piesaistīt Rīgai arvien vairāk tūristu, JL uzskata, ka iesniegto grozījumu apstiprināšana [atļaut uzturēties zālienā centrā] būtu viens no veidiem, kā veicināt ārzemju viesu ieinteresētību vasaras periodā atpūsties Rīgā," teikts JL paziņojumā.

Latvijā

Konkursā uz apvienotā Latvijas Sabiedriskā medija (LSM) valdes locekļu amatiem ir pieteikušies ļoti spēcīgi kandidāti, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" atklāja Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) priekšsēdētājs Jānis Siksnis.

Svarīgākais