Pārdaugavā un Vecmīlgrāvī atjauno kanalizācijas vadus

IZODERĒ. Kanalizācijas caurules izoderē ar sintētiskiem sveķiem un citām ķīmiskām komponentēm impregnētu poliestera oderējumu, kuru ievieto esošās nodilušās caurulēs, kur tas sacietē paaugstinātā temperatūrā, ko nodrošina karsta ūdens plūsma, tādējādi veidojot cauruli caurulē un novēršot bojājumus. Ražotājs poliestera un polipropilēna materiālam, ar kuru atjauno caurules, sola simt gadu kalpošanas laiku. Pērn un šogad veiktā kanalizācijas vadu oderēšana Rīgā izmaksājusi nepilnus piecus miljonus eiro, bet precīza summa būs zināma pēc darbu pabeigšanas © Publicitātes foto

Šā gada pavasarī ir noslēgušies SIA Rīgas ūdens 2016. gada rudenī uzsāktie apjomīgie kanalizācijas sistēmas oderēšanas jeb tā saucamās polimēra zeķes ievilkšanas darbi Rīgā, Brīvības un Lāčplēša ielā, vairāku kilometru garumā. Tagad darbi turpinās Emmas un Meldru ielā Vecmīlgrāvī un Vienības gatvē Pārdaugavā, bet ar atšķirīgu metodi – vadu sacietēšanai tvaika vietā izmanto uzkarsētu ūdeni. Kanalizācijas vadu oderēšana Vienības gatvē tiek veikta ar kopējo apjomu 725 metri, Emmas ielā – 455 metri, Meldru ielā – 1113 metri.

SIA Rīgas ūdens projekta vadītājs Jānis Zirnītis stāsta, ka liela diametra kanalizācijas vados jālieto atšķirīga tehnoloģija, jo izmantotie materiāli sacietē ilgākā laikā un nepieciešamo temperatūru vieglāk uzturēt ar ūdeni. Arī ar šo metodi var uzreiz atjaunot kanalizācijas vadus vairāku simtu metru garumā, un iedzīvotājiem tas nerada ilgstošas neērtības - kaut arī darbi notiek visu diennakti, tos organizē pa posmiem. Darbu veicēju transports aizņem vienu braukšanas joslu, tāpēc uz darbu veikšanas laiku - vienu, divām diennaktīm - tā transporta kustībai ir slēgta, bet satiksme netiek pilnībā pārtraukta. Iedzīvotājiem tiek nodrošināts nepārtraukts kanalizācijas pakalpojums.

Ekrānšāviņš no avīzes

Saskaņā ar līgumu darbi Vecmīlgrāvī un Vienības gatvē jāpabeidz līdz jūnija beigām - tiks atjaunoti ne tikai kanalizācijas vadi, bet arī kanalizācijas aku teknes, pārsedzes un lūkas. Vietās, kur tiks remontētas akas, tiks atjaunots arī ielu segums. Daudzi Rīgas kanalizācijas cauruļvadi dažādu faktoru (nekvalitatīva materiāla, vecuma, būvdarbu, transporta slodzes, ķīmiski agresīvu notekūdeņu) ietekmē ir bojāti, piemēram, ieplaisājuši. Pa plaisām cauruļvados nonāk gruntsūdeņi, kas palielina pārsūknējamo un attīrāmo notekūdeņu daudzumu, ieplūdina smiltis, rada cauruļvadu sabrukšanas draudus un papildu slodzi pārsūknēšanai un attīrīšanai. Notekūdeņi ir sabojājuši padomju laikā būvētos dzelzsbetona kanalizācijas vadus un no šī materiāla gatavotās kanalizācijas akas. «Vecākajiem kanalizācijas vadiem Rīgā ir apmēram simt gadu, bet atjaunoti tiek tie posmi, kas ir viskritiskākajā stāvoklī,» skaidro J. Zirnītis.

SIA Rīgas ūdens regulāri pārbauda kanalizācijas vadus ar televīzijas iekārtu un nosaka tos posmus, kas ir sliktākā stāvoklī. J. Zirnītis saka - tā kā kritiskākie kanalizācijas posmi būs salaboti, šogad vairs nav plānoti darbi tik garos ielu posmos kā Vecmīlgrāvī un Pārdaugavā, bet remonta darbi notiek regulāri, jo kanalizācijas sistēma jāatjauno pakāpeniski un nepārtraukti.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.