Lūdz naudu bezpiederīgo uzglabāšanai

Rīgas 1. slimnīca lūdz naudu domei, lai likumā noteikto laiku varētu uzglabāt tos nelaiķus, kuri miruši slimnīcā sociālās aprūpes laikā un vai nu skaitās vientuļi, vai tiešām palikuši bez piederīgajiem. Šādu cilvēku skaits dramatiski palielinās – 2007. gadā slimnīcā nācās uzglabāt 44, 2008. gadā – 62 cilvēku mirstīgās atliekas, bet pērn – jau 98.

Šie ļaudis ir vai nu pamesti jau viņu dzīves laikā, vai arī piederīgie naudas trūkuma dēļ nevēlas aizgājējus apbērēt. Šobrīd izveidojusies situācija, kad Rīgas 1. slimnīcā pastāv sociālā aprūpe, taču pakalpojuma "bezpiederīgo sociāli mirušo mirstīgo atlieku uzglabāšana" apmaksa nav ietverta nevienā līgumā. 2010. gada 6. janvārī tika noslēgts līgums par to, ka Rīgas domes Labklājības departaments pērk no Rīgas 1. slimnīcas sociālo pakalpojumu – galvaspilsētas iedzīvotāju īslaicīgo sociālo aprūpi. Tomēr tas nenodrošina jau minēto bezpiederīgo mirušo mirstīgo atlieku uzglabāšanu. Pašlaik nauda nav piešķirta ne no pašvaldības, ne no valsts budžeta. Taču tas nenozīmē, ka problēma nepastāv.

Tiek plānots, ka šogad slimnīcas patoloģijas nodaļā nāksies uzglabāt 83 šādus nelaiķus, tāpēc vajadzīgi nepilni 4000 latu. Labklājības departaments informē, ka atbilstoši tiesību aktos noteiktajam bezpiederīgie vidēji tiek uzglabāti 30 diennaktis, jo šajā laikā notiek mirušā cilvēka piederīgo meklēšana, pēcnāves izmeklēšana, dokumentu noformēšana, attiecīga sludinājuma ievietošana, kā arī nogādāšana krematorijā.

Svarīgākais