Grīziņkalns kļūs par nacionālas nozīmes kultūras tūrisma objektu

Ar Eiropas Savienības finansiālo atbalstu tiks atjaunots Grīziņkalna koka arhitektūras kultūrvēsturiskais kompleksa.

Jāatzīmē, ka Grīziņkalna apkaime ar savu unikālo koka apbūvi ir valsts nozīmes kultūrvēsturiskā pieminekļa - Rīgas Vēsturiskā centra – sastāvdaļa.

Paredzēts, ka divu gadu laikā Grīziņkalns pārtaps par nacionālas nozīmes kultūras tūrisma objektu.

Projektā plānota ēkas Krāsotāju ielā 12 restaurācija, rekonstrukcija un labiekārtošana, kā arī ielu norāžu un vēsturisko ēku numuru, tūrisma stendu un novērošanas kameru uzstādīšana visā Grīziņkalna apkaimē. Līdz ar projekta ieviešanu paredzēta Grīziņkalna apkārtnes sakārtošana un drošības uzlabošana, padarot šo pilsētas apkaimi pievilcīgāku tās iedzīvotājiem un viesiem.

Projektam 2012. gadā noslēdzoties, ēkas Krāsotāju ielā 12 pirmā stāva vienā daļā plānots izvietot tūrisma uzziņas centru, kurā tiks sniegta informācija par Grīziņkalna apkaimes tūrisma piedāvājumiem: apskates objektiem (ēkām, monumentiem, atpūtas vietām), izstaigājamiem maršrutiem un apkaimes vēsturi. Uzziņas centrs pildīs arī papildus funkciju - uzkrās informāciju par koka ēku renovāciju un tās metodēm. Pirmajā stāvā paredzēta plaša telpa dažādu publisku pasākumu organizēšanai. Ēkas otrais stāvs tiks izmantots, lai izveidotu muzeja ekspozīcijas, kurās tiktu parādīta tipiska sadzīve koka ēkās no 1876. līdz 1991. gadam.

Projektā paredzētas arī vairākas tūrisma veicināšanas aktivitātes – interneta vietnes, tūrisma maršrutu, drukāto un video materiālu izstrāde, kā arī dalība starptautiskā izstādē, tādējādi veicinot Grīziņakalnā paredzētā tūrisma piedāvājuma atpazīstamību. Projekta rezultātā tiks izveidots jauns tūrisma piedāvājums Rīgas vēsturiskajā centrā – „Koka Rīga”.

Projekta ieviešana uzsākta 2010. gada 7. aprīlī līdz ar Rīgas domes noslēgto vienošanos ar valsts aģentūru „Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra” par projekta īstenošanu. Projekta ieviešanu nodrošina Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments sadarbībā ar Rīgas domes Austrumu izpilddirekciju.

Projekta attiecināmās izmaksas ir 388 425 lati, no tām Eiropas Reģionālās attīstības fonds finansē 65% (252 282 latus), savukārt Rīgas domes līdzfinansējums ir 35% (136 143 lati). Projektu plānots pabeigt 2012. gada aprīlī.

Svarīgākais