Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Uz AB dambja top lielākais Latvijas karogs

© Publicitātes foto

Noslēdzies pirmais būvniecības posms monumentālā Latvijas karoga izbūvei Rīgā, AB dambī, informē biedrības “Latvijas karogs” valdes priekšsēdētājs Rihards Kols. Plānots, ka monumentālais Latvijas karoga masts, kas sasniegs 60 metru augstumu, uz AB dambja tiks uzstādīts līdz šī gada novembrim. Karogs būs dāvinājums Latvijai, sagaidot valsts simtgadi.

Plānojot būvniecības projektēšanas darbu uzsākšanu, uz AB dambja tika veikti inženierģeoloģiskie izpētes darbi, veicot speciālus urbumus, lai pārliecinātos par grunts drošību.

Uzņēmuma “Fabrum”, projekta ģenerāluzņēmējs, būvdarbu vadītājs Alvis Krauklis: ”Karoga masts tiks balstīts uz septiņiem uzbērumā ieurbtiem pāļiem 23 metru dziļumā, un šos darbus veica SIA “ARS Būve”. Virs pāļiem jau drīzumā tiks uzsākta monolīti betonēta dzelzsbetona pamatu režģžoga būvniecība, kas kalpos kā pamats 60 metrus augstajam karoga mastam.”

A.Krauklis projekta būvniecību un līdz šim veiktos darbus vērtē kā izaicinošus: “Uzsākot projektu, uz AB dambja pirmo reizi tika veikti inženierģeoloģiskie grunts izpētes darbi, jo līdz šim nekādi būvniecības darbi uz tā nav īstenoti, lai gan tikuši plānoti.”

Pirms uzsākt betona pamatu režģžoga izbūvi, tika veikta pāļu slogošana. Šobrīd pāļu slogošanas pārbaude ir sekmīgi noslēgusies un var tikt uzsākta betona pamatu režģžoga būvniecība, ko veiks uzņēmums SIA “Monolīts SAG”.”

Karoga masta piegādi un tā uzstādīšanu, kā arī inženierkomunikācijas darbus, nodrošinot objektu apgaismošanu, realizēs uzņēmums “RECK”.

Projekta vizualizāciju un tehniskā projekta izstrādi veicis SIA “Projektēšanas birojs ARHIS” arhitekta Andra Kronberga virsvadībā.

Projekts tiek realizēts par privātiem līdzekļiem

“Latvijas karogs” ir unikāls ilgtermiņa projekts. Tā ietvaros līdz Latvijas simtgades sagaidīšanai 2018. gadā, iecerēts izvietot Latvijā augstāko monumentālo Latvijas valsts karogu uz AB dambja Rīgā. Monumentālus valsts karogus plānots izvietot arī Latvijas novados, aicinot projektā iesaistīties pašvaldības.

Monumentālie karogi jau uzbūvēti Smiltenē, Ogrē un Valkā, savukārt to uzstādīšana vēl tiek plānota Siguldā, Alūksnē, Limbažos, Liepājā un Valmierā. Novados karoga mastu izbūve tiek realizēta gan par ziedotāju, gan pašvaldību līdzekļiem. Savukārt projekta realizēšana valsts galvaspilsētā tiek īstenota, pateicoties privātiem ziedojumiem, nepiesaistot valsts un pašvaldības līdzekļus.

Publicitātes foto

“Esam gandarīti, ka monumentālā Latvijas karoga izbūve Rīgā no vīzijas sāk kļūt par realitāti. Vietā, kuru balsojumā izvēlējās paši iedzīvotāji. Monumentāls Latvijas karogs Rīgas krustcelēs - uz AB dambja - būs izcila dāvana un veids, kā godināt Latvijas valsts simtgadi, kas, cerams, iedvesmos arī citas Latvijas pilsētas un novadus īstenot šo projektu savā pašvaldībā”, informē biedrības „Latvijas karogs“ valdes priekšsēdētājs Rihards Kols.

Pēc karoga masta izbūves Rīgā, tas tiks nodots Rīgas domes īpašumā, kas tālāk uzņemsies visus objekta apsaimniekošanas un uzturēšanas darbus.