Atklājušies dīvaini fakti par VEF Kultūras pili

© Dmitrijs Suļžics/ f64 photo agency

Šobrīd norit VEF Kultūras pils rekonstrukcijas darbi, kuru laikā būvnieki ir atklājuši vairākas dīvainības, kas tika veiktas ēkas būvniecības laikā pagājušajā gadsimtā, vēsta "TV3 ziņas".

Izrādās, ka šis nozīmīgais arhitektūras piemineklis ir celts izmantojot akmeņus, šķembas un pat dažādākos gružus. Ēkāsbūvuzraugs Oļģerts Jurgensons stāsta, ka pēckara Rīgā būvniecībā dominēja steiga un paviršība. Pagaidām nav izdevies noskaidrot, kas cēla VEF kultūras pili. Ir arī atklātas vairākas paviršības ēkas iekšienē - Lielās zāles grīdā ieklāti nekvalitatīvi dēļi.

VEF Kultūras pils celtniecība uzsākta piecdesmitajos gados. Pirmais koncerts notika 1960. gada 1. martā. Būvuzraugs norāda, ka paviršības celtniecībā sadārdzinās ēkas rekonstrukciju, jo atklāto iepriekš nevarēja paredzēt. Rekonstrukcijas kopējās izmaksas ir aptuveni 12 miljoni eiro. Daļu izmaksu sedz no Eiropas fondu naudas. Būvnieki sola ēku nodot ekspluatācijā kā paredzēts - 17.oktobrī. Svinīgā atklāšana notiks pēc mēneša - četras dienas pēc kārtas.