Sāk pārbaudi par iespējamu interešu konfliktu divu Rīgas slimnīcu valdēs

© Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ir uzsācis izvērtēt RD Vienotības frakcijas deputāta Olafa Pulka iesniegumu par iespējamiem interešu konfliktiem Rīgas 1.slimnīcā un Rīgas 2.slimnīcā, kuru valdēs darbojas Rīgas domes Saskaņas frakcijas deputāti Genādijs Sevastjanovs un Baiba Rozentāle.

Publiskajā telpā pieejamā informācija liecina, ka Rīgas 1.slimnīcas valdes priekšsēdētāja Natālija Zlobina ir šīs pašas slimnīcas valdes locekļa un Rīgas domes deputāta Genādija Savastjanova meita.

Pēc publiski pieejamā informācijas Genādijam Sevastjanovam pieder kapitāla daļas divos ar medicīnas pakalpojumiem saistītos uzņēmumos, "Medasko” un "X-Dental”. Izteiktas bažas, ka Sevastjanovu ģimenei valdes līmenī iespējams ietekmēt Rīgas 1.slimnīcas lēmumus, lai mazinātu konkurenci saviem uzņēmumiem un izmantotu komercinformāciju sev labvēlīgu lēmumu pieņemšanai.

Rīgas 2.slimnīcas valdes locekle Baiba Rozentāle darbojas vairākos augstos amatos, apvienojot slimnīcas valdes locekles pienākumus ar Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas iepirkumu komisijas locekles amatu, profesores pienākumiem Rīgas Stradiņa universitātē, Rīgas domes Saskaņas frakcijas deputātes pienākumiem, kā arī darbu vairākās nevalstiskās organizācijās.

Likums "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" nosaka, ka interešu konflikts ir situācija, kurā valsts amatpersonai, pildot valsts amatpersonas amata pienākumus, jāpieņem lēmums vai jāpiedalās lēmuma pieņemšanā, vai jāveic citas ar valsts amatpersonas amatu saistītas darbības, kas ietekmē vai var ietekmēt šīs valsts amatpersonas, tās radinieku vai darījumu partneru personiskās vai mantiskās intereses.