"Rīgas satiksmes" kontrolieru un bezbiļetnieka konfliktu vērtēs Valsts policija

© Raitis Plauks F64

"Rīgas satiksmes" valdes priekšsēdētājs Leons Bemhens šodien nosūtījis vēstuli Valsts policijai, lūdzot izmeklēt 2.aprīlī notikušo konfliktu starp sabiedriskā transporta kontrolieriem un bezbiļetnieku, šodien žurnālistus informēja Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC).

Ušakovs norādīja, ka pēc iepazīšanās ar dažādu pušu skaidrojumiem viņš konstatējis, ka gadījums nav bijis tik viennozīmīgs, kā to traktē plašsaziņas līdzekļi. Piemēram, aculiecinieks, kurš filmējis notikušo, ar savu automašīnu mēģinājis uzbraukt kontrolierim.

Ušakovs norādīja, ka "Rīgas satiksmes" kontrolieriem tiks veikta papildus atestācija, lai pārbaudītu viņu atbilstību amatam. Šogad plānots arī palielināt drošību sabiedriskajā transportā, piesaistot papildus Pašvaldības policijas spēkus.

Kā informēja Pašvaldības policijas priekšnieka vietnieks Juris Lūkass, spriežot pēc cietušā paskaidrojumiem policijai, bezbiļetnieks pats esot zaudējis līdzsvaru un nokritis, guļot uz zemes, aktīvi pretojies "Rīgas satiksmes" darbiniekiem.

"Rīgas satiksmes" kontroles daļas vadītājs Modris Jaunups uzsvēra, ka jebkura konfliktsituācija tiekot izvērtēta.

Uz tikšanos ar plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem pats uz savu roku bija ieradies arī "Rīgas satiksmes" kontrolieris Roberts Akermanis, kurš pauda savu sāpi par grūto kontrolieru ikdienu un daudzajiem apmelojumiem.

Augumā raženais puisis žurnālistiem stāstīja, ka attieksme pret kontrolieriem no pasažieru puses esot ļoti ļauna, turklāt bieži tiekot apdraudēta kontrolieru veselība, pat dzīvība.

Akermanis uzsvēra, ka pasažieri jūtoties nesodīti, un aicināja paaugstināt sodu iekasēšanas efektivitāti.

Savukārt Jaunups atzina, ka kontrolieru darbs esot ļoti nepateicīgs un dažreiz, sastopoties ar pasažieru agresiju, nostrādājot "cilvēciskais faktors" un kontrolieri izejot "ārpus rāmjiem". Tomēr kontrolieri par šiem pārkāpumiem tiek sodīti, norādīja Jaunups.

Kā ziņots, ne vien naudas sods, bet arī nogāšana zemē, sitieni ar ceļgaliem un elkoņiem var draudēt bezbiļetniekam, ko pieķērusi "Rīgas satiksmes" biļešu kontrole, liecina aģentūras LETA rīcībā esošais aculiecinieka uzņemtais video.

Video sižetā redzams, ka Lielās piektdienas, 2.aprīļa, pēcpusdienā "Rīgas satiksmes" biļešu kontrolieri Raiņa bulvārī brutāli izrēķinās ar 1.maršruta autobusā noķertu "zaķi".

Video autors, kurš vēlējies palikt anonīms, telefonintervijā "LETA video" stāsta, ka pamanījis šo incidentu, braucot savā mašīnā garām kontroles apturētajam autobusam. Viņš apstājies, ieraugot, ka kontrolieri izstūmuši no autobusa pasažieri, nogāzuši viņu zemē un sākuši sist.

"Viņi izvilka cilvēku no autobusa. Nogāza viņu zemē, izlauza viņam rokas un sāka viņu sist ar elkoņiem un ceļgaliem," norādīja aculiecinieks. Video autors stāstīja, ka šim notikumam bijis daudz aculiecinieku, kuri pauduši sašutumu par notiekošo.

"Uz aculiecinieku aizrādījumiem kontrolieri nereaģēja. Tur bija aculiecinieki, kuri pienākuši pie kontrolieriem un prasījuši tos nosaukt savu vārdu un uzvārdu. Kontrolieri uz šiem aicinājumiem nereaģēja, bet kontrolieru kartes ar bildi, vārdu un uzvārdu tie noslēpa zem zaļajām vestēm," stāstīja aculiecinieks.

Uz video autora aizrādījumiem par cilvēka sišanu kontrolieri neko neatbildējuši, bet ar mobilajiem tālruņiem sākuši bildēt viņa automašīnu.

"Tas cilvēks nebija nekāds bīstams noziedznieks. Biļešu kontrolieriem nav tiesību šādi rīkoties. Viņi klusējot bildēja manu mašīnu. Es viņiem sacīju: bildējiet, bildējiet, man no jums nav bail - neesmu neko nosodāmu izdarījis. Man šķiet, ka viņi bija noraizējušies par to, ka es viņus nofilmēju," stāstīja video autors.

"Gribu uzsvērt, ka policija pienāca vēlāk - cilvēku nogāza zemē un sita kontroles darbinieki, kuriem nav tiesību šādi rīkoties. Tas cilvēks nebija nekāds bīstamais noziedznieks, viņš nebija bruņojies, un man nav skaidrs, ar kādām tiesībām kontrolieri šādi izrīkojās. Esmu ļoti vīlies, ka pie mums kontrolieri šādi rīkojas," sacīja sarūgtinātais aculiecinieks.

Kad biļešu kontrolieri savu misiju bija izpildījuši, likumsargi, kuri pirms tam notikušo vērojuši no malas, uzlika pieķertajam bezbiļetniekam roku dzelžus un aizveda viņu uz policijas autobusiņu.

"Rīgas satiksme" ir konstatējusi faktu, ka 2.aprīlī 1.maršuta autobusā noticis incidents, aģentūrai LETA sacīja uzņēmuma preses sekretārs Viktors Zaķis.

"Patlaban notiek faktu noskaidrošana un lietas izmeklēšana," sacīja Zaķis.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Rīgas Pašvaldības policijas (RPP) sabiedrisko attiecību speciāliste Inese Tīmane, 2.aprīlī no plkst.17.40 līdz 19.40 RPP Operatīvās vadības un drošības uzraudzības pārvaldes patruļas grupas četri darbinieki ar RPP dienesta automašīnu piedalījās "Rīgas satiksmes" sabiedriskā transporta kontroles reidā.

Patruļas grupas darbinieki, reidam noslēdzoties, atradās Raiņa bulvārī 23 policijas automašīnā, kur veica pārrunas un pabeidza uzsākto administratīvo lietvedību ar personu, kura bija izdarījusi administratīvo pārkāpumu - braukusi bez biļetes.

Ap plkst.19.45 pie RPP dienesta automašīnas pieskrēja viens no "Rīgas satiksmes" kontrolieriem un lūdza policijas palīdzību, jo sabiedriskā transporta līdzeklī atradoties agresīvs pasažieris.

Nekavējoties divi RPP darbinieki devās uz notikuma vietu, kas bija aptuveni desmit metrus aiz policijas automašīnas, kur uz gājēju ietves risinājās konflikts. Kontrolieri mēģināja savaldīt uz zemes guļošu personu, kura agresīvi pretojās. RPP darbinieki brīdināja pārtraukt pretošanos, izsakot skaļi vārdu "policija", uz ko vīrietis nereaģējis, pēc kā tika pieņemts lēmums vīrietim uzlikt roku dzelžus, kas arī tika izdarīts.

Policijas darbinieki vīrieti piecēla kājās. Policijas darbinieku klātbūtnē vīrietis pārstāja agresīvi uzvesties, viņš tika pārmeklēts un ievietots policijas automašīnā. Vīrietis uzvedās mierīgi, nosauca savus personas datus, kas nekavējoties tika pārbaudīti personu datubāzē, un vīrietim tika noņemti roku dzelži.

Minētā persona pēc tam tika nogādāta dzīvesvietā, jo tai drēbes bija netīras un slapjas, vīrietim acīmredzamu miesas bojājumu nebija. No vīrieša pieņemts rakstveida paskaidrojums, kurā viņš paskaidroja, ka kāpa ārā no transporta starp pieturām, jo domāja, ka tā ir pieturvieta, konflikts radās, jo kontrolieris, pieprasot uzrādīt biļeti, it kā atteicies uzrādīt apliecību. Pretenziju pret policijas darbiniekiem vīrietim nebija, zināja teikt Tīmane.

Latvijā

Latgales rajona tiesā Rēzeknē prokurore tiesu debatēs ir lūgusi piespriest vienu gadu un sešu mēnešu cietumsodu biedrības "Gribu palīdzēt bēgļiem" projektu vadītājai Ievai Raubiško apsūdzībās par nelikumīgas robežas šķērsošanas organizēšanu personu grupai.

Svarīgākais