Ušakovs pieprasa "Rīgas satiksmes" paskaidrojumus par piekauto bezbiļetnieku

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) šodien pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" vadībai uzdevis ierasties domē un sniegt paskaidrojumus par uzņēmuma kontroles dienesta nepieļaujamo rīcību, fiziski aizskarot pasažierus biļešu kontroles laikā.

Kā liecina domē saņemtā informācija, tas nav pirmais starpgadījums starp biļešu kontrolieriem un pasažieriem. "Rīgas satiksmes" vadībai sniegt paskaidrojumus jāierodas domē plkst.16, aģentūru LETA informēja Ušakova preses sekretāre Anna Kononova.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošais aculiecinieka uzņemtais video, ne vien naudas sods, bet arī nogāšana zemē, sitieni ar ceļgaliem un elkoņiem var draudēt bezbiļetniekam, ko pieķērusi "Rīgas satiksmes" biļešu kontrole.

Video sižetā redzams, ka Lielās piektdienas, 2.aprīļa, pēcpusdienā "Rīgas satiksmes" biļešu kontrolieri Raiņa bulvārī brutāli izrēķinās ar 1.maršruta autobusā noķertu "zaķi".

Video autors, kurš vēlējies palikt anonīms, telefonintervijā "LETA video" stāsta, ka pamanījis šo incidentu, braucot savā mašīnā garām kontroles apturētajam autobusam. Viņš apstājies, ieraugot, ka kontrolieri izstūmuši no autobusa pasažieri, nogāzuši viņu zemē un sākuši sist.

"Viņi izvilka cilvēku no autobusa. Nogāza viņu zemē, izlauza viņam rokas un sāka viņu sist ar elkoņiem un ceļgaliem," norādīja aculiecinieks. Video autors stāstīja, ka šim notikumam bijis daudz aculiecinieku, kuri pauduši sašutumu par notiekošo.

"Uz aculiecinieku aizrādījumiem kontrolieri nereaģēja. Tur bija aculiecinieki, kuri pienākuši pie kontrolieriem un prasījuši tos nosaukt savu vārdu un uzvārdu. Kontrolieri uz šiem aicinājumiem nereaģēja, bet kontrolieru kartes ar bildi, vārdu un uzvārdu tie noslēpa zem zaļajām vestēm," stāstīja aculiecinieks.

Uz video autora aizrādījumiem par cilvēka sišanu kontrolieri nav atbildējuši, bet ar mobilajiem tālruņiem sākuši bildēt viņa automašīnu.

"Tas cilvēks nebija nekāds bīstams noziedznieks. Biļešu kontrolieriem nav tiesību šādi rīkoties. Viņi klusējot bildēja manu mašīnu. Es viņiem sacīju: bildējiet, bildējiet, man no jums nav bail - neesmu neko nosodāmu izdarījis. Man šķiet, ka viņi bija noraizējušies par to, ka es viņus nofilmēju," stāstīja video autors.

"Gribu uzsvērt, ka policija pienāca vēlāk - cilvēku nogāza zemē un sita kontroles darbinieki, kuriem nav tiesību šādi rīkoties. Tas cilvēks nebija nekāds bīstamais noziedznieks, viņš nebija bruņojies, un man nav skaidrs, ar kādām tiesībām kontrolieri šādi izrīkojās. Esmu ļoti vīlies, ka pie mums kontrolieri šādi rīkojas," sacīja sarūgtinātais aculiecinieks.

Pēc tam, kad biļešu kontrolieri savu misiju bija izpildījuši, likumsargi, kuri pirms tam notikušo vērojuši no malas, uzlika pieķertajam bezbiļetniekam roku dzelžus un aizveda viņu uz policijas autobusiņu.

"Rīgas satiksme" ir konstatējusi faktu, ka 2.aprīlī 1.maršuta autobusā noticis incidents, aģentūrai LETA sacīja uzņēmuma preses sekretārs Viktors Zaķis.

"Patlaban notiek faktu noskaidrošana un lietas izmeklēšana," sacīja Zaķis.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Rīgas Pašvaldības policijas (RPP) sabiedrisko attiecību speciāliste Inese Tīmane, 2.aprīlī no plkst.17.40 līdz 19.40 RPP Operatīvās vadības un drošības uzraudzības pārvaldes patruļas grupas četri darbinieki ar RPP dienesta automašīnu piedalījās "Rīgas satiksmes" sabiedriskā transporta kontroles reidā.

Patruļas grupas darbinieki, reidam noslēdzoties, atradās Raiņa bulvārī 23 policijas automašīnā, kur veica pārrunas un pabeidza uzsākto administratīvo lietvedību ar personu, kura bija izdarījusi administratīvo pārkāpumu - braukusi bez biļetes.

Ap plkst.19.45 pie RPP dienesta automašīnas pieskrēja viens no "Rīgas satiksmes" kontrolieriem un lūdza policijas palīdzību, jo sabiedriskā transporta līdzeklī atradoties agresīvs pasažieris.

Nekavējoties divi RPP darbinieki devās uz notikuma vietu, kas bija aptuveni desmit metrus aiz policijas automašīnas, kur uz gājēju ietves risinājās konflikts. Kontrolieri mēģināja savaldīt uz zemes guļošu personu, kura agresīvi pretojās. RPP darbinieki brīdināja pārtraukt pretošanos, izsakot skaļi vārdu "policija", uz ko vīrietis nereaģējis, pēc kā tika pieņemts lēmums vīrietim uzlikt roku dzelžus, kas arī tika izdarīts.

Policijas darbinieki vīrieti piecēla kājās. Policijas darbinieku klātbūtnē vīrietis pārstāja agresīvi uzvesties, viņš tika pārmeklēts un ievietots policijas automašīnā. Vīrietis uzvedās mierīgi, nosauca savus personas datus, kas nekavējoties tika pārbaudīti personu datubāzē, un vīrietim tika noņemti roku dzelži.

Minētā persona pēc tam tika nogādāta dzīvesvietā, jo tai drēbes bija netīras un slapjas, vīrietim acīmredzamu miesas bojājumu nebija. No vīrieša pieņemts rakstveida paskaidrojums, kurā viņš paskaidroja, ka kāpa ārā no transporta starp pieturām, jo domāja, ka tā ir pieturvieta, konflikts radās, jo kontrolieris, pieprasot uzrādīt biļeti, it kā atteicies uzrādīt apliecību. Pretenziju pret policijas darbiniekiem vīrietim nebija, zināja teikt Tīmane.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais