Vāc parakstus, lai no māju jumtiem padzītu kaijas

© Gints Ivuškāns, F64 Photo Agency

Portālā "Manabalss.lv" uzsākta parakstu vākšana par kaiju padzīšanu no Rīgas, jo to klaigas pamatīgi nokaitinājušas rīdziniekus.

Kā iniciatīvas autors norādīts Andis Lācis. Autors norāda, ka kaiju ligzdošana uz Rīgas māju jumtiem un ar to saistītais troksnis agrās rīta stundās ir traucēklis, pie tam ar pieaugošu intensitāti gadu no gada.

" Pavasarī un vasaras sākumā, vairāku mēnešu garumā praktiski nav iespēju gulēt pie vaļēja loga, jo ap 3-4-iem sākas kaiju klaigāšana, kas ievērojami traucē naktsmieru," rakstīts iniciatīvā.

Autors cer, ka kaijas ir iespējams no pilsētas padzīt bez ligzdu iznīcināšanas, kas nav atbalstām. "Tomēr jābūt tehniskām iespējām, kā aizbaidīt neganti ķērcošos putnus prom no pilsētas. Tie varētu būt gan skaņas signāli vai mehānismu kustības, kas darbotos ar sensoru palīdzību, vai vēl kādi risinājumi. Lai tādus risinājumus atklātu, būtu nepieciešams Rīgas pašvaldības atbalsts, vai nu izsludinot konkursu par projekta izstrādi, vai piešķirot atbilstošus grantus LU vai RTU vai citām mācību iestādēm. Pieņemu, ka arī Rīgas iedzīvotājiem būtu interese finansiāli iesaistīties izstrādāto ierīču izvietošanā uz māju jumtiem, neļaujot kaijām veidot ligzdas," pārliecināts A. Lācis.

Latvijā

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Dienvidkurzemes iecirkņa amatpersonas meklē bezvēsts prombūtnē esošo 1953.gadā dzimušo Elenu Fedorovu, kura vakar, 19.septembrī ap pulksten 12.00 izgāja no savas dzīvesvietas Liepājā, Siļķu ielā un līdz šim brīdim viņas atrašanās vieta nav zināma.

Svarīgākais