Seniorus pieradina pie vingrošanas laukumiem

© F64

Latvijas pašvaldībās speciāli senioriem paredzēti vingrošanas laukumi nav jaunums, un daudzviet pensijas vecuma cilvēki tos aktīvi izmanto. Lai gados vecākus cilvēkus apmācītu pareizi vingrot un pieradinātu pie vingrošanas rīkiem, tiek organizētas bezmaksas vingrošanas nodarbības fizioterapeitu vadībā. Seniori, kuri tās nav apmeklējuši, nereti baidās tuvoties sporta laukumiem un darboties ar vingrošanas rīkiem, jo nejūtas droši par savām prasmēm.

2010. gadā Rīgā, Ķengaraga promenādē, pie Kaņiera ielas 17. nama atklāja vingrošanas laukumu visām paaudzēm, kurā ir īpaši senioriem veidota sportošanas zona. Rīgā, Lucavsalā, kur pirms dažiem gadiem uzstādīja senioru vingrošanas laukumu, pie katras sportošanai paredzētās ierīces izvietotas detalizētas instrukcijas vingrojumu veikšanai. Instrukcijas ir ne tikai Lucavsalā vien, tādas ir arī citviet Rīgā un citās pašvaldībās. Senioru iedrošināšanai var teikt, ka senioriem paredzētās iekārtas nodrošina saudzīgu un vienmērīgu fizioterapeitisko slodzi visam ķermenim, neradot traumu draudus. Sabiedriskās vietās uzstādītie vingrošanas rīki nav paredzēti sarežģītu vingrojumu veikšanai. To uzdevums ir mudināt pensijas vecuma cilvēkus izpildīt vienkāršas kustības locītavām, lai tās saudzīgi izkustinātu. Regulāra vingrošana senioriem ir ieteicama, jo var mazināt traumu skaitu, kas rodas sliktas fiziskās kondīcijas vai koordinācijas dēļ. Vingrošanas rīki ļauj uzlabot līdzsvara izjūtu un koordināciju, veikt stiepšanās vingrojumus. Laukuma segums ir drošs gan senioriem, gan bērniem.

Senioriem domātie vingrošanas rīki nenozīmē, ka tos ļauts izmantot tikai gados vecākiem cilvēkiem, bet uz tiem fiziskās aktivitātes ir drošākas.



Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.