Rīdzinieki nevēlas izrakņātu Daugavu

Rīt Rīgas domes sēdē izskatīs publiskās apspriešanas rezultātus SIA Baltic Oil Terminal (BOT) iecerei būvēt naftas pārkraušanas termināli Bolderājā, Flotes ielā 2, pārrokot Daugavu.

Rīgas dome, kā to solījis Pilsētas attīstības komitejas vadītājs Sergejs Dolgopolovs (SC), ir apņēmusies ievērot ziņojumu par BOT būvniecības ieceres publiskās apspriešanas rezultātiem, un tie uzņēmumam nav labvēlīgi. Pašlaik būvniecības ieceri atbalsta 235 iedzīvotāji, bet noraida 3450 iedzīvotāju un trīs organizācijas. Lielākā daļa atbalstītāju pamato, ka būvniecība apkārtējo māju iedzīvotājus nekādi neietekmēs. Atgādinām, ka Neatkarīgā jau rakstīja par BOT grandiozo ieceri Daugavgrīvā uzbūvēt naftas produktu pārkraušanas termināli, par 15,5 metriem padziļinot Daugavu un izbūvējot vēl vienu dzelzceļa sliežu ceļu. Rīgas domē pret šo projektu līdz šim bijusi piesardzīga attieksme. Deputāti atzinuši, ka trūkst skaidrības ne tikai par Daugavas padziļināšanas iespējām, lai tur varētu iet kuģi ar kravu līdz 100 000 tonnām, bet arī par dzelzceļa iespējām pārvadāt šādus naftas produktu apjomus, par ietekmi uz ekoloģiju, kā arī par problēmām, kas rastos iedzīvotājiem.

Tomēr optimistiski noskaņotie iedzīvotāji uzskata, ka ir jāatbalsta jebkāda pilsētas attīstība un būvniecība, jo tiks radītas arī jaunas darba vietas, kā arī šis projekts labvēlīgi ietekmēs Rīgas ostas un valsts ekonomisko attīstību (nodokļi, investīcijas, tranzīts u. c.). Viņi cer, ka tādējādi tiks sakārtota mikrorajona infrastruktūra.

Projekta pretinieki (starp viņiem bijuši pat 59 citu Latvijas pilsētu iedzīvotāji) toties norādījuši, ka ogļu termināļa celtniecība un eksistence vispār negatīvi ietekmēs gan apkārtējo māju iedzīvotājus, gan rīdziniekus kopumā. Kā galvenie pretargumenti minēti vides piesārņojuma iespējamība un ekoloģiskās katastrofas draudi; teritorijā esošo kultūrvēsturisko pieminekļu saglabāšana un aizsardzība (tur atrodas vēsturiskais Komētforts); iedzīvotāju dzīves līmeņa pazemināšanās līdz ar trošņu, vibrāciju, smaku palielināšanos; drošības garantijas, piemēram, kas notiks ugunsgrēka gadījumā, ja degs naftas produkti, kā arī bīstamo kravu pārvadājumi; nekustamo īpašumu vērtības samazinājums, iespējamie kompensāciju mehānismi.

Iedzīvotāji ierosinājuši termināļa būvniecību pārcelt uz citu vietu ārpus Rīgas vai apdzīvota rajona; nodrošināt ekoloģisko drošību, vides saglabāšanu, novērst cilvēka veselībai kaitīgos faktorus: troksni, vibrācijas, smakas; sakārtot rajona infrastruktūru un šo teritoriju attīstīt kā atpūtas zonu rīdziniekiem; saglabāt un atjaunot aizsargājamos pieminekļus, proti, Daugavgrīvas krasta fortifikācijas būvju kompleksu un Komētforta dambi; nodrošināt iedzīvotājiem iespēju saņemt kompensācijas vai līdzvērtīgu dzīvokli iespējamās būvniecības gadījumā.

Svarīgākais