Provokatīvas krāsas pelēkos guļamrajonos

KRĀSAINI. Skolu ēku fasādes ir nopietnākas, bet tikpat krāsainas kā siltinātās bērnudārzu ēkas. Atbilstoši bērnu vecumam dārziņu ēkas rotā pasaku varoņi un rotaļu namiņi © Publicitātes foto

Vērojot siltināto skolu un bērnudārzu ēku dekoratīvo apdari, rīdzinieki jau paguvuši Rīgas domei izteikt gan atzinību, gan pretenzijas. Uz kādas Pārdaugavas skolas īstenotā monumentālā glezniecība dažiem šķietot vecmodīga, atgādinot pagājušā gadsimta 60. gadus. Arī no dažiem arhitektiem ir dzirdēts aizrādījums, ka nevajag tik aktīvas fasādes.

«Mūsu guļamrajoni ir pelēki, un ar spilgtām, provocējošām krāsām varam pievērst uzmanību,» saka Rīgas domes Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs. Rīgas domes Īpašuma departamentā māksliniekiem, dizaineriem, arhitektiem ir izsludināts atklātu projektu konkurss par monumentālās glezniecības mākslas darbu radīšanu uz Rīgas pilsētas pašvaldības izglītības iestāžu ēku fasādēm, kuram pieteikt dalību var līdz nākamā gada 17. februārim.

Projektu turpina jau trešo gadu, šajā laikā ir apgleznotas 32 bērnudārzu un skolu fasādes. Pašvaldībā uzskata, ka projekts sevi ir attaisnojis, tāpēc to turpina. Nesen izsludinātā konkursa objekti būs Rīgas izglītības iestāžu fasādes, kuras tiks renovētas: bērnudārzi Māra, Dzirnaviņas, Kadiķītis, Annele, 266., 259., 270., 234., 46., 80., 154., 220., 261., 243., 224., 197., 255. pirmsskolas izglītības iestāde un Rīgas 25. vidusskola.

O. Burovs atgādina, ka ideja veidot krāsainas bērnudārzu un skolu ēku fasādes tika izteikta jau šā gadsimta sākumā, bet tolaik šo ieteikumu noraidīja. Tagad pašvaldība sadarbojas ar Latvijas Mākslas akadēmijas studentiem, kuriem ir iespēja piedāvāt un īstenot savas ieceres. Turklāt konkursa komisijā ir ne tikai jauno mākslinieku mācību iestādes, Latvijas Mākslas akadēmijas rektors Aleksejs Naumovs, bet arī Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce, arhitekti Andris Kronbergs un Austris Mailītis, Latvijas Dizaineru savienības valdes locekle Anita Grase, Latvijas Mākslas akadēmijas Vides mākslas katedras vadītājs Kristians Brekte, tēlnieks Gļebs Panteļējevs.

«Gatavojam vēstules vēstniekiem, piedāvājot starptautisku sadarbību - mūsu mākslinieki apglezno ēkas fasādi citā valstī, bet tās valsts mākslinieki - pie mums. Tas ir labi, ka jauni mākslinieki var sevi parādīt vai strādāt ārzemēs,» uzskata O. Burovs. Mākslinieki esot gatavi jaunām idejām, sarunas uzsāktas, piemēram, ar Meksikas goda konsulu.

Par nākamā konkursa dalībnieku atbilstoši konkursa nolikumam var kļūt mākslinieki, dizaineri, arhitekti, kam ir attiecīgas nozares profesionālā vai augstākā izglītība.

Īpašuma departaments rīko konkursu, lai, izmantojot radošu sacensību un nodrošinot vispusīgu piedāvājumu salīdzinājumu, iegūtu iespējami labākos mākslinieku, dizaineru, arhitektu priekšlikumus Rīgas pašvaldības izglītības iestāžu ēkām.



Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.