Pasaulē notiek Zemes stunda, arī Latvijā daudzi "izslēgs elektrību"

© publicitātes

Sestdien plkst.20:30 notiek akcija Zemes stunda, kuras laikā simtiem miljonu cilvēku 120 pasaules valstīs balsos par zemi, izslēdzot gaismu uz vienu stundu, tādējādi parādot atbalstu gudras klimata politikas veidošanai. Kopā ar tūkstošiem pasaules pilsētu akcijā dalību ir apstiprinājušas vairāk kā 40 Latvijas pašvaldības. Kopā ar Zemes stundas dalībniekiem būs arī Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers.

Pasaules Dabas Fonda direktors Uģis Rotbergs uzsver: "Mūs patiesi iepriecina plašā cilvēku, uzņēmumu un pašvaldību atsaucība. Šī atsaucība liecina par daudzu miljonu cilvēku gatavību rīkoties, lai samazinātu klimata izmaiņas un norāda uz nepieciešamību pieņemt stingrus un ilgtspējīgus lēmumus visaugstākajā politiskajā līmenī." Tāpat Rotbergs atgādina, ka akcijas galvenais mērķis nav šīs vienas stundas laikā ietaupīt elektroenerģiju, bet gan radīt iespēju miljoniem cilvēku uzskatāmi parādīt savu nostāju.

Šobrīd akcijā Zemes stunda oficiāli dalību ir apstiprinājušas 42 Latvijas pašvaldības. Sešas no deviņām lielākajām Latvijas pilsētām - Rīga, Liepāja, Daugavpils, Ventspils, Jēkabpils un Jelgava - piedalās akcijā. Kuldīgas, Aglonas, Rundāles, Kārsavas, Amatas, Tukuma, Krāslavas, Apes, Baldones, Jaunpiebalgas, Vecumnieku, Aizkraukles, Raunas, Baltinavas, Skrīveru, Valkas, Ilūkstes, Iecavas, Mālpils, Lielvārdes, Saulkrastu, Balvu, Pļaviņu, Kocēnu, Ikšķiles, Rēzeknes, Ādažu, Salas, Cēsu, Ludzas, Salaspils un Jaunpils, Rēzeknes, Ķeguma, Talsu un Limbažu novadi svinēs Zemes stundu.

Zemes stundas dalībnieki ir arī lielāki un mazāki uzņēmumi visā Latvijā - to vidū SEB banka, Swedbank, Nordea banka, Aldaris, Zaļā Josta, interneta veikals www.ledspuldzes.lv, MADARA ecocosmetics, Veikali The Earth Collection, SIA Manass, Viesnīca Radisson BLU Daugava, Rīgas Stradiņa universitāte, Hotel Bergs, Rīgas Ekonomikas augstskola, LG Electronics, Tele2, Rimi Baltic un daudzi citi.

Daudzi cilvēki Latvijā un pasaulē izvēlas organizēt savu Zemes stundu - veidot kādu kopīgu pasākumu sveču gaismā, doties vērot zvaigznes, priecāties un būt kopā. Arī vairākas kafejnīcas un restorāni Rīgā sagatavojušies uzņemt Zemes stundas viesus. Bites Blūza klubā notiks akustisks koncerts, Teātra bārā muzicēs perkusionists Nils Īle un Vilius Matutis. Uz vakariņām Zemes stundas noskaņās aicina restorāns Bergs un "Sunny", Jūrmalā "Pegasa Pils". Kafejnīca Ekovirtuve par godu Zemes stundai pagarinās savu ierasto darba laiku. Jauku Zemes stundas atmosfēra būs arī Kapteiņa Enriko Pulkstenī. MADARA ecocosmetics ielūdz uz Zemes stundas svinībām veikalos.

Aktīvās atpūtas cienītāji var doties uz Valmieru, kur kopā ar aktīvās atpūtas centru "Eži" doties Zemes stundas sagaidīšanas pārgājienā. Valkas pusē Zemes stundas noskaņas valdīs Pedeles upes dabas takā. "Stuņde bez gaismys" laikā lustīgas padarīšanas organizēs arī Latgales Studentu centrs.

Rīgā vairākus objektu apgaismojuma izslēgšanu būs iespējams vērot, piemēram, Daugavmalā pie Strēlnieku pieminekļa. Nodzisīs Rīgas Domes ēka, Melngaiļu nams, Dzelzceļa tilts, Zaķusalas televīzijas tornis, Swedbank Saules akmens, viesnīca Radisson Blu Daugava, LG reklāma virs televīzijas ēkas. Rīgā tiks izslēgts arī Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, Mazās ģildes, Brīvības pieminekļa, Rīgas pils torņu, Dailes teātra, Saeimas ēkas, u.c ārējais apgaismojums. Aptumšosies arī vairāki portāli, piemēram, portāls nra.lv, portāls solipasolim.lv u.c.

Akcija Zemes stunda aizsākās 2007.gadā Sidnejā, kad 2 miljoni cilvēku izslēdza apgaismojumu savos mājokļos uz vienu stundu, lai tādējādi demonstrētu attieksmi pret klimata izmaiņām. 2008.gadā akcijā piedalījās jau vairāk kā 50 miljoni cilvēku no visas pasaules. 2009.gadā notika kas vēl nepieredzēts - Zemes stunda vienoja simtiem miljonu cilvēku, vairāk nekā 3900 pilsētas 88 valstīs, to vidū arī 12 Latvijas pilsētas - Rīga, Preiļi, Jelgava, Dobele, Saldus, Aizkraukle, Ventspils, Limbaži, Cēsis, Valka, Lielvārde un Bauska, kā arī divi novadi - Lielvārdes un Krāslavas. Zemes stundas laikā Rīgā tika izslēgts Brīvības pieminekļa, Melngalvju nama, Latvijas Nacionālās operas, Zaķusalas televīzijas torņa u.c. objektu apgaismojums, Jelgavā - Jelgavas pils, Sv.Annas katedrāles un citu ēku ārējais apgaismojums. Dobelē tika organizēti īpaši Zemes stundas pasākumi, bet Aizkraukle piedalījās akcijā aktīvi informējot iedzīvotājus un uzņēmumus.

Svarīgākais