Rīgas centrā plāno uzstādīt 18 jaunas tualetes

© f64

Rīgas pašvaldība nolēmusi sākt risināt daudzus gadus aktuālo sabiedrisko tualešu jautājumu un galvaspilsētas centrā šogad plāno uzstādīt 18 jaunas tualetes.

Kā aģentūra LETA uzzināja Rīgas domes Mājokļu un vides komitejā, pašvaldība plāno ieguldīt savus līdzekļus komunikāciju izbūvei tualetēm paredzētajās vietās, savukārt pašas tualetes varētu uzstādīt privātas kompānijas, kas tās arī apsaimniekotu.

SIA "Arhiteh" izstrādātā tāme paredz, ka 18 tualešu vietu iekārtošana lētākajā gadījumā izmaksātu vairāk nekā 700 000 latu, bet dārgākajā - ap 900 000 latu, ierēķinot pievienotās vērtības nodokli.

Divas tualetes plānots izveidot Ziedoņdārzā, divas - Vērmanes dārzā, trīs - gar pilsētas kanālu pie Radio ielas un Bastejkalna, pa vienai tualetei - Esplanādē, Kronvalda parkā, Viesturdārzā, Eksporta ielā pie ieejas ostā, Pils laukumā, pie Pulvertorņa, Doma laukumā, pie Saeimas, Rīgas Tehniskās universitātes pagalmā pie Rātsnama, Akadēmijas laukumā, kā arī Marijas un Satekles ielas stūrī.

Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta direktors Anatolijs Aļeksejenko (LPP/LC) deputātus informēja, ka tualešu trūkuma dēļ tūristi iecienījuši Rātsnama labierīcības - tās dienā apmeklējot pat 700 cilvēki, tādēļ vienu no tualetēm iecerēts izvietot blakus domes ēkai.

Pašvaldība veiktu komunikāciju izbūvi, bet tualešu izvietošanai rīkotu konkursu, kura uzvarētāji varētu uzstādīt tualešu būdiņas un iekasēt maksu - kādus 30 vai 40 santīmus no apmeklētāja. Konkursu plānots izsludināt visām tualetēm reizē, jo dažām varētu būt finansiāli neizdevīgs novietojums.

Plānots, ka pašvaldība jau šovasar lauzīs neizdevīgo līgumu ar SIA "L&T" par tualetes apsaimniekošanu Līvu laukumā - no pašvaldības budžeta tas gadā prasot ap 95 000 latu, norādīja Aļeksejenko.

Pirmo tualeti iecerēts pie domes izveidot jau šā gada jūnijā.

Komitejā šodien tualešu izveidošanas jautājumu konceptuāli atbalstīja, un tagad departaments gatavos konkrētu lēmumprojektu.

Komitejas priekšsēdētājs Vjačeslavs Stepaņenko (LPP/LC) aģentūrai LETA pastāstīja, ka nepieciešamo summu tualešu vietu iekārtošanai plānots piešķirt, aprīlī veicot pašvaldības budžeta grozījumus.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais