Koncerts čaklākajiem rīdziniekiem

DEJA. Ar milzīgu sparu, raitu ritmu un pozitīvu enerģiju skatītājus burtiski apbūra gan dejotāji, gan mūziķi © Lauma KALNIŅA

Valsts dzimšanas diena ir paši nozīmīgākie svētki – tos nevar palaist garām un nenosvinēt. Neskatoties uz nepatīkamajiem laika apstākļiem, Rīga svētku dienās bija pilna ar cilvēkiem – tūkstoši Krastmalā vēroja gan Nacionālo bruņoto spēku parādi, gan brīnišķīgo salūtu vakarā. Vai ikkatrā parkā, skvērā un uz ielu stūriem skanēja mūzika, spulgoja «Staro Rīga» gaismas objekti, kas vilināja ārā no mājām simtiem tūkstošu cilvēku. Pilsētā virmoja pozitīva enerģija, valdīja prieks un smaids.

Viens no daudzajiem svētku pasākumiem bija Rīgas pašvaldības SIA Rīgas nami organizētais svētku koncerts čaklākajiem darba darītājiem. Uzrunājot klātesošos un vēlreiz sakot paldies par ieguldīto darbu, Andris Ameriks uzsver: «Turpat pirms simt gadiem latvieši noticēja, ka var izveidot neatkarīgu valsti - Latviju. Ir ieguldīts milzīgs darbs un lietas asinis, lai mēs šodien varētu dzīvot valstī, kas uz pasaules notikumu fona ir mierīga un droša, bet mums ir jāturpina strādāt un ticēt, ka ar darbu, gara spēku un pārliecību varam pastāvēt un attīstīt mūsu Latviju un savu pilsētu. Bet tas mums jādara visiem kopā! Cilvēki, kuri ir šeit, ir garants, ka šī valsts pastāvēs.»

Ar deju caur grāmatu plauktiem

Trīs koncertos skatītājus priecēja Rīgas pašvaldības Kultūras iestāžu apvienības koncertorganizācijas «Ave Sol» tautas deju ansamblis «Teiksma», Latvijas Universitātes tautas deju ansamblis «Dancis», Rīgas Kultūras un tautas mākslas centra «Mazā ģilde» tautas deju ansamblis «Līgo» un Rīgas pašvaldības Kultūras iestāžu apvienības koncertorganizācijas «Ave Sol» bērnu deju ansambļa «Teiksmiņa» dejotāji. Koncerta muzikālais pavadījums - grupa «Laimas muzykanti», solistes - Olga Rajecka un Leila Alijeva.

Kā uzsvēra pasākuma veidotāji, šī Latvijas svētku diena un mūsu kopīgie svētki ļauj apzināties, kas ir tās vērtības, kuras mūs saista - tautas mūzika, dziesma, deja, latviešu valoda, vēstures notikumi. Kopīgi piedzīvotais tiek ierakstīts un paglabāts rakstītajā vārdā, latviešu skatuves dejā, mūzikā, abējādi ļaujot mums tiekties uz augšu, pilnveidoties, pacelties pāri laikam un telpai. Vienotā ritmā savijot kopīgo latviešu literatūras klasikas un 20. gadsimta autoru darbu motīvus ar deju, koncerta skatītāji tika izvesti cauri tautas kultūrvēsturiskajam mantojumam. Pasākuma tematika un stāsti rasti, apsekojot vairāku ģimeņu grāmatu plauktus visā Latvijā.

Koncerts saviļņoja ar sparu, ritmu un pozitīvas enerģijas piepildītu mūziķu un dejotāju sniegumu - tas neatstāja vienaldzīgu nevienu klātesošo. Domājams, ka iegūtās sajūtas klātesošajiem dos spēku, ticību un pārliecību, lai arī nākamo gadu aizvadītu ar čaklu darbu, kas vairos mūsu labklājību, Rīgas un visas valsts skaistumu.

Rīgas Kongresu nams aicina

Rīgas Kongresu nama vadītāja Māra Liepiņa aicināja arī gada nogalē atgriezties Rīgas Kongresu namā. 3. decembrī Kongresu namā viesosies Štrausa festivāla Vīnes orķestris pasaulslavenā Pītera Guta vadībā; 5. decembrī Rīgā koncertēs franču komponists, pianists, diriģents un aranžētājs Mišels Legrāns; 10. decembrī latviešu vokālā grupa «Framest» ar koncertu atzīmēs savu 10 gadu jubileju; 21. decembrī būs iespēja dzirdēt Robertu Gobziņu koncertā «Paldies par kāju!»; mazākajiem klausītājiem 4. decembrī sarūpēts ļoti interesants notikums - koncertuzvedums «Puika un Niķis»; pirmssvētku laikā priecēs vairāki svētku uzvedumi un eglītes bērniem, pat ar zirgu pajūga braucieniem. Neiztikt arī bez mīluļiem - 11. decembrī Rīgas Kongresu namā viesosies Jurija Kuklačeva Maskavas kaķu teātris.

Veco gadu aizvadot, divi izcili koncerti. 28. decembrī Ksenija Sidorova un Latvijas Radio bigbends koncertā «Eiropas Ziemassvētki». 30. decembrī jau par tradīciju kļuvušais «MeloM» Vecgada lielkoncerts.



Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Austrumu pārvalde meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2014. gadā dzimušo Gabrielu Krūmiņu. Zēns šā gada 19. septembrī izgāja no mājām Rīgā, Krustpils ielā, lai it kā dotos uz skolu Rīgā, Sesku ielā, taču uz mācību stundām nav ieradies. Gabriels nav atgriezies mājās.