Rīgas brīvostas pārvalde piedalās lielākajā hidrogrāfijas nozares forumā

© Lauris Aizupietis, F64 Photo Agency

Lai iepazītos ar aktuālāko hidrogrāfijas jomā un nodrošinātu Rīgas ostas hidrogrāfisko mērījumu atbilstību augstākajiem starptautiskajiem standartiem, Rīgas brīvostas pārvaldes (RBP) Jūras kanāla dienesta pārstāvji piedalījās Vācijas hidrogrāfijas centrā Rostokā notiekošajā Starptautiskās Hidrogrāfijas organizāciju savienības konferencē HYDRO 2016.

«Piedaloties lielākajā pasaules hidrogrāfijas jomas forumā HYDRO 2016, galvenais mērķis ir iepazīties ar jaunākajām tehnoloģijām un metodēm hidrogrāfijā, lai tās izmantotu ikdienas darbā Rīgas ostā, padarot hidrogrāfu darbu efektīvāku un kuģošanu Rīgas ostā arvien drošāku. Nepārtraukti nepieciešams sekot līdzi aktualitātēm, jo hidrogrāfijā, tāpat kā daudzās citās jomās, tehnoloģijas attīstās ļoti strauji. Par ļoti vērtīgu uzskatu iespēju apmeklēt hidrogrāfijas aprīkojuma izstādi, kas norisinās paralēli konferencei. Tajā iespējams jaunākās tehnoloģijas un metodes iepazīt ne tikai teorētiski, bet arī praktiski, līdz pat to izmēģināšanai uz demo kuģiem,» Neatkarīgajai stāsta RBP Jūras kanāla dienesta mērījumu nodaļas vadītājs Rūdolfs Pundiņš.

Šī gada hidrogrāfijas nozares konferencē tika uzsvērta hidrogrāfijas nozīme, kas palielinās, pateicoties arvien straujākajai globalizācijai un intensīvākām kravu plūsmām pasaules okeānos. Kuģu ceļi un ostas kļūst aizvien noslogotāki, kā rezultātā pieaug drošības riski un palielinās precīzu hidrogrāfijas datu nozīme kuģošanas drošības uzturēšanai. Tāpat arī tika apspriesta vienotas starptautiskas hidrogrāfijas datu uzkrāšanas un apstrādes sistēmas izveidošana. Pēc hidrogrāfijas organizāciju datiem, pašreiz hidrogrāfiski uzmērīti ir tikai 10% no pasaules ūdeņiem un 50% no piekrastes ūdeņiem. Turklāt dati ir sadrumstaloti pa organizācijām un valstīm. Nepastāv vienota sistēma hidrogrāfijas datu iegūšanā, uzkrāšanā un pieejamībā. Situācijas risinājumam tika rosināts nostiprināt IHO (Starptautiskās Hidrogrāfijas organizācijas) lomu, kas jau tagad nosaka starptautiskos standartus nozarē, bet lielajās valstīs, kurās ir izstrādāti savi standarti un metodes, IHO lēmumi bieži netiek ievēroti. No jauno tehnoloģiju viedokļa konferencē tika plaši apspriesta hidrogrāfijas mērījumu veikšana, izmantojot satelītus un lidmašīnas. Šīs metodes gan ir izmantojamas, tikai uzmērot lielas ūdeņu platības, kā arī speciālos apstākļos, un nav gluži piemērotas ostām.

RBP ir Starptautiskās Hidrogrāfijas organizāciju savienības biedre un regulāri piedalās HYDRO konferencēs. Šogad šajā konferencē piedalījās vairāk nekā 300 dalībnieku no 35 valstīm.



Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.