Pārrunās iespējamos risinājumus Lielo kapu sakārtošanai

© Lauris Aizupietis, F64 Photo Agency

Kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK) šodien 11.30 tiksies ar Rīgas domes vadību un Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas (LELB) pārstāvjiem, lai pārrunās iespējamos risinājumus Lielo kapu sakārtošanai līdz Latvijas valsts simtgadei, aģentūru LETA informēja Kultūras ministrijā (KM).

Ministrija ir apņēmusies nostiprināt aizsardzības mehānismus, lai nodrošinātu Lielo, Pokrova un Jēkaba kapu neaizskaramību, veicot papildinājumus Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un aizsardzības likumā.

Tādējādi neatkarīgi no kapu teritorijas īpašuma tiesībām tiks izslēgta iespēja Lielajos kapos veikt apbūvi vai citas darbības, kuru rezultātā pastāv kapu teritorijas samazināšanās risks vai tās funkciju maiņa.

Melbārde šodien tiksies ar Rīgas domes priekšsēdētāju Nilu Ušakovu (S), kā arī ar LELB, Valsts Kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI), Rīgas pieminekļu aģentūras un Skanstes attīstības aģentūras pārstāvjiem.

3.novembrī KM un Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI) vadība tikās ar "Lielo kapu draugu grupas" pārstāvjiem, kuri pauduši bažas par iespējamo apdraudējumu Lielajiem kapiem saistībā ar Rīgas domes iecerēm izbūvēt tramvaja līniju uz Skanstes rajonu. "Kapu draugi" pauduši rūpes par teritorijas sakopšanu, ko kavējot neskaidrā situācija ar īpašumtiesībām.

Ministre uzsvērusi, ka Lielie kapi ar memoriālajām celtnēm ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis, kas atrodas UNESCO Pasaules kultūras un dabas mantojuma vietas "Rīgas vēsturiskais centrs" aizsardzības zonā un valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļa "Rīgas pilsētas vēsturiskais centrs" teritorijā. Līdz ar to jebkādas infrastruktūras būvniecības ieceres, kas tos varētu skart, veicamas tikai pēc ekspertu sniegta izvērtējuma, ar VKPAI saskaņojumu un pēc rūpīgas izpētes, lai nodrošinātu aizsargājamo kultūrvēsturisko vērtību saglabāšanu.

Svarīgākais