Nāk ziema, apzog siltummezglus

TŪKSTOŠIEM EIRO. Zagļi siltummezglos iekļūst, izlaužot sienas, sabojājot ieejas durvju slēdzenes, ar griezējdegļu palīdzību metāla durvīs izgriež caurumus © Publicitātes foto

Sākoties apkures sezonai, par zagļu upuriem kļūst daudzdzīvokļu māju iedzīvotāji – tiek sabojāts viņu kopīpašums. Jau nezin cik gadu akciju sabiedrība Rīgas siltums (RS) informē un brīdina par uzlauztiem un apzagtiem automatizētajiem siltummezgliem. Par to atjaunošanu maksā dzīvokļu īpašnieki, jo ēku siltummezgli un tur atrodošās iekārtas ir dzīvokļu īpašnieku kopīpašums.

Rīgā 2012. gadā tika apzagti 28 siltummezgli, 2013. gadā - 79 siltummezgli, 2014. gadā zagļi sapostīja 38 siltummezglus, pērn - 22, bet šogad - jau 22 siltummezglus. Zaudējumi ir tūkstošiem eiro. Piemēram, 2012. gadā, apzogot siltummezglus, tika radīti vairāk nekā 18 000 eiro lieli zaudējumi, 2013. gadā tie bija vairāk nekā 49 000 eiro.

RS valdes loceklis Uģis Osis atgādina, ka, apzogot ēkas siltummezglu, parasti tiek pārtraukta ēkas karstā ūdens apgāde un apkures sistēmas darbība. Apkures sezonā, kad ir zemas ārgaisa temperatūras, tas ir īpaši bīstami, jo ēkas siltumapgādes komunikācijas var aizsalt.

Pašvaldības SIA Rīgas namu pārvaldnieks informē, ka signalizācijas sistēmas uzstādītas jau gandrīz 160 daudzdzīvokļu dzīvojamo māju koplietošanas telpās. Tam nepieciešams mājas kopīpašnieku lēmums jeb piekrišana. Signalizācijas sistēmas ikmēneša uzturēšanas izmaksas mājai esot salīdzinoši nelielas. Piemēram, 55 dzīvokļu mājā vienam dzīvoklim tie būtu pieci centi mēnesī.

Lai iekļūtu siltummezglos, zagļi ar griezējdegļu palīdzību izgriež caurumus metāla durvīs, sabojā durvju atslēgas. Siltummezglos tiek zagti automātikas vadības bloki, cirkulācijas sūkņi, karstā ūdens un apkures sistēmas izpildmehānismi, procesori, termometri, manometri, piebarošanas ūdens skaitītāji. Nereti ir gadījumi, ka zādzības laikā tiek sabojātas palikušās siltummezgla iekārtas, elektrokabeļi, cauruļvadi un to daļas.

ZVANIET!

RS aicina daudzdzīvokļu ēku iedzīvotājus ziņot par aizdomīgiem trokšņiem un personām namu pagrabos Valsts policijai (tālr. 110), ēkas pārvaldniekam vai arī RS Klientu palīdzības dienestam pa diennakts bezmaksas tālruni 80000090.



Svarīgākais