Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Dievnamu gatavo pāvesta un karalienes vizītēm

© Ekrānšāviņš no avīzes

Ar Ministru kabineta gādību Rīgas Doma ērģeļu prospekta restaurācijai ir piešķirti 245 715 eiro. No nākamā gada valsts budžeta ir lūgts piešķirt vēl pusmiljonu eiro, lai restaurāciju varētu pabeigt.

Rīgas Doma draudzes priekšnieks Kaspars Upītis saka - dievnama ērģeles ir darba kārtībā un skan jauki, bet ērģeļu prospekta (ērģeļu redzamās, dekoratīvās daļas) atjaunošana ir notikusi ar pārtraukumiem. Ja nauda bija, tad atjaunoja.

Rīgas Doms tiek posts ne tikai tāpēc, ka sakrālā celtne ir jāatjauno, jāremontē un jāuztur, ka Doma baznīca un klostera ansamblis ir Pasaules kultūras mantojuma daļa un Rīgas Doma ērģeļu prospekts un ērģeles ir vienas no pasaules vērtīgākajām vēsturiskajām ērģelēm. Dievnamu gatavo arī Romas pāvesta Franciska un Lielbritānijas karalienes Elizabetes iespējamai vizītei. «Viens no argumentiem ir pāvesta iespējamā vizīte,» saka K. Upītis. Augstie viesi ir uzaicināti uz Latvijas simtgades svinībām 2018. gadā, un viņi apmeklētu arī Rīgas Domu, tajā skaitā dievnamā esošo Svētā Meinarda kapu.

Līdz šā gada decembra beigām ērģeļu mazais prospekts atgriezīsies iepriekšējā vietā visā savā skaistumā, sola K. Upītis. Rīgas Doma ērģeļu prospekta restaurācija tika sākta 1999. gadā, veicot laboratorisko izpēti. Toreiz konstatēts, ka tas ir ļoti sliktā tehniskā stāvoklī, virsmu klāj netīrumi, kokgriezumi ir saplaisājuši un vairākas detaļas ir zudušas. Ērģeļu prospekta restaurāciju uzsāka 2000. gadā, un ar vairāku gadu pārtraukumiem tā ilga līdz 2011. gada sākumam.

Tagad nolemts ērģeļu prospektu restaurēt divās kārtās. Neatliekamos darbus veiks līdz šā gada 31. decembrim par valdības piešķirtajiem 245 000 eiro.

Otrā kārta ilgs visu nākamo gadu. Provizoriskās izmaksas ir 583 269 eiro. Otrās kārtas darbu ietvaros paredzēta lielā un mazā ērģeļu prospekta stabuļu restaurācija, demontāža, kokgriezumu un skulptūru restaurācija, lielā ērģeļu prospekta cokola daļas un karkasa restaurācija.

K. Upītis informē, ka līdz šim atjaunots dievnama jumts, vidus un sānu jomi, fasāde, vitrāžas un tornis, izdarīti vēl citi neatliekami darbi. Unikālās ērģeles ir labā stāvoklī, tās papildinātas ar diviem reģistriem un skan jauki, diemžēl ērģeļu prospekta atjaunošanai līdzekļu pietrūcis.