Lielo kapu teritorija turpmāk būs domes īpašums

© facebook.com/ Nils Ušakovs

Kā liecina informācija Rīgas mēra Nila Ušakova sociālā tīkla facebook profilā, tad šodien Rīgas domes izpilddirekcijas darbinieki uzsāka ģenerālo tīrīšanu Lielajos kapos, kur apglabātas daudzas slavenas Latvijas kultūras, sabiedriskās un politiskās personības. Plānots, ka līdz valsts svētkiem visa teritorija tiks pilnībā sakopta, tajā skaitā arī viss, kas darās pamestajās kapenēs.

Ušakovs arī norāda, ka Lielie kapi šobrīd ir Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas īpašums. Skaidrs, ka baznīcai nevar būt līdzekļu, lai uzturētu kārtību kapos, kas tika iznīcināti pirms 50 gadiem. Visu pēdējo desmitgažu laikā te tikai staidzināja suņus, bet naktīs te bieži atpūšas bezpajumtnieki. Reizēm te notiek nelielas talkas, taču daži desmiti aktīvistu var sakopt tikai dažus apbedījumus.

Tāpēc Rīgas dome un baznīca vienojās par apmaiņu - pilsēta kļūs par kapu īpašnieku, lai tā varētu uzņemties atbildību par kapiem.

Rīgas mērs arī raksta: "Un es tikko ar arhibīskapu Jāni Vanagu vēlreiz pārrunāju mūsu kopīgos plānus - mēs redzam, ka apmaiņa notiks jau pavisam pārskatāmā nākotnē. Tāpēc dome jau no šodienas sāk kapu teritorijas uzkopšanu. Savukārt pēc tam, kad pilsēta kļūs par kapu īpašnieku, varēsim sākt atjaunot dižu rīdzinieku un Latvijas iedzīvotāju pieminekļos, kā arī pamazām sākt savest kārtībā Lielos kapus."

Svarīgākais